UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден обговорив війну в Донбасі з Макроном і Джонсоном

Джо Байден провів ряд телефонних переговорів.

Кандидат в президенти США Джо Байден провів кілька телефонних розмов з лідерами найближчих і найдавніших союзників США, Франції, Німеччини, Ірландії та Сполученого Королівства, після того як отримав від них вітання в суботу.

За даними прес-служби Байдена, обраний президент висловив вдячність кожному з лідерів за їхні добрі побажання і сказав, що сподівається на зміцнення відносин між США і кожною країною, передає cbsnews.com.

Під час розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Байден «відзначив свій інтерес до тісної співпраці з канцлером Меркель над загальними інтересами і проблемами, включаючи стримування COVID-19; вирішення проблеми кліматичної кризи і роботу над стійким відновленням світової економіки. Він також привітав можливість співпрацювати по спільному порядку денному з ЄС».

Під час розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном Байден "висловив свою зацікавленість в активізації двосторонніх і трансатлантичних зв'язків, в тому числі через НАТО і Європейський союз, і "висловив готовність працювати разом над глобальними проблемами, включаючи безпеку та розвиток в Африці, конфлікти в Україні та в Сирії, ядерну програму Ірану".

«Вони обговорили співпрацю з ряду спільних інтересів, таких як стримування COVID-19 і забезпечення глобальної безпеки в області охорони здоров'я; боротьба з загрозою зміни клімату; зміцнення прав людини і створення основ для стійкого відновлення світової економіки», - повідомила прес-служба Байдена.

Обраний президент, який має ірландське походження, також поговорив з Таосічем Мішелем Мартіном з Ірландії і сказав, що «сподівається на співпрацю з Таосічем для вирішення спільних проблем, таких як боротьба з COVID-19; забезпечення сталого економічного відновлення і боротьба з кліматичними змінами.

Під час розмови з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном вони обговорили «стримування COVID-19 і забезпечення глобальної безпеки в області охорони здоров'я; забезпечення сталого економічного відновлення; боротьбу зі зміною клімату; зміцнення демократії та спільну роботу з таких питань, як Західні Балкани та Україна. Обраний президент висловив зацікавленість у співпраці з Великою Британією, НАТО і ЄС із загальних трансатлантичних пріоритетів і підтвердив свою підтримку Угоди Страсної п'ятниці в Північній Ірландії».

Його команда також повідомила, що обраний президент сказав, що він з нетерпінням чекає можливості працювати з Джонсоном над «глобальними проблемами» напередодні Великої сімки 2021 року і Конференції Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату, які приймає Велика Британія.

Даунінг-стріт повідомив, що Джонсона була 20-хвилинна телефонна розмова з демократом, в якій він також назвав перемогу обраного віце-президента Камали Харріс "історичним досягненням".

«Я з нетерпінням чекаю зміцнення партнерства між нашими країнами і спільної роботи з ним над нашими спільними пріоритетами - від боротьби зі зміною клімату до просування демократії і відновлення після пандемії», - написав Джонсон у Twitter.

Вони також обговорили такі області, "як торгівля і безпека, в тому числі через НАТО", - додав він.

 Джонсон сказав, що він також з нетерпінням чекав зустрічі з паном Байденом, коли в наступному році Велика Британія очолюватиме G7, і запросив його взяти участь в саміті ООН зі зміни клімату COP26.

Саміт повинен був відбутися на цьому тижні в шотландському місті Глазго, але був перенесений на листопад наступного року через пандемію коронавірусу.

Читайте також: Трамп може бути загрозою національній безпеці США як експрезидент – Washington Post

Раніше повідомлялося про те, що Національна поліція Україна закрила справу проти переможця виборів президента США Джо Байдена, відкриту за заявою екс-генерального прокурора Віктора Шокіна.

Детальніше про те, як може позначитися на Україні перемога Джо Байдена на президентських виборах в США, читайте в статті Олега Шамшури «Вимоглива симпатія» для читачів ZN.UA.