UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден назвав "майже злочином" реакцію Трампа на коронавірус в США – CNN

Трамп знав про серйозний ризики коронавірусу в лютому, а потім применшив його загрозу в березні.

Кандидат в президенти США від Демократичної партії Джо Байден заявив про те, що це "огидно" і "майже злочинно", що президент Дональд Трамп ще в лютому знав про серйозну небезпеку, яку представляє коронавірус, а потім применшив його загрозу в березні.

В інтерв'ю Джейку Тапперу (Jake Tapper) на CNN колишній віцепрезидент сказав, що одкровення Трампа про його усвідомленість щодо небезпеки вірусу в лютому, наскільки смертельним є цей вірус і як легко він може поширюватися, і його применшення небезпеки в березні, це "причина, через яку ми не довіряємо його лідерству".

"Це призвело до смерті людей. І що він робив весь цей час?", - сказав Байден. "Він визнав це - ти дихаєш, це в повітрі - і він не хоче надягати маску. Він каже:" Це безглуздо - надягати маску, навіщо тобі соціальне дистанціювання? Навіщо потрібні ці правила?".

У книзі Вудворда, для якої Трамп дав 18 інтерв'ю, президент сказав 7 лютого, що "це смертельна штука", а 19 березня заявив, що "завжди хотів принизити вірус". Ця новина була опублікована менш ніж за три тижні до його перших дебатів з Байденом, який випереджає глава Білого дому в національних опитуваннях.

"Йшлося про те, щоб переконатися, що фондовий ринок не обвалиться, що його багаті друзі не втратять грошей, і що він може сказати що завгодно, що насправді все, що сталося, не має до нього ніякого відношення", - сказав Байден в середу, розмірковуючи про мотиви Трампа применшувати значення вірусу в перші тижні його поширення. "Він розмахував білим прапором. Він пішов. Він ні чорта не зробив. Подумайте про це. Подумайте про те, чого він не робив - це майже злочин".

Він розкритикував Трампа за "введення в оману" громадськість про небезпеку вірусу і сказав, що - навіть якби Трамп був стурбований тим, що налякав американців - він міг би застосувати Закон про оборонну промисловість, щоб збільшити виробництво захисного медичного обладнання до того, як пандемія пошириться на Сполучені Штати.

Байден також розкритикував Трампа за те, що він звинуватив в пандемії Китай, заявивши, що президент не мав вихваляти прозорість китайського президента Сі Цзіньпіна і повинен був запросити американських вчених в Ухань в перші дні поширення вірусу.

"Вірус не його провина, але смерть - це його провина. Тому що він міг би щось зробити", - сказав Байден. "Він сказав, що нема потреби в соціальному дистанціюванні та масках. Насправді він зайшов настільки далеко, що припустив, що це порушення американської свободи. І подивіться, що сталося. Знову ж таки, 190 тисяч померлих і ця цифра зростає. І що він зараз робить? Він досі не поворухнувся. Подивіться на школи, які закриті", - сказав Байден.

У своїй книзі Вудворд повідомляє, що колишній міністр оборони Трампа Джеймс Меттіс сказав, що у Трампа "немає морального компаса", і запропонував "колективні дії" тодішньому директору національної розвідки Дену Коутс, тому що вони вважали Трампа "непридатним" для президентства.