UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден має намір продовжити договір з Росією про контроль над ядерними озброєннями

Договір можуть продовжити на п'ять років.

Президент Джо Байден буде прагнути продовжити новий договір про контроль над озброєннями з Росією на п'ять років, повідомила в четвер The Washington Post з посиланням на невстановлених високопоставлених офіційних осіб США.

Кандидат в держсекретарі Байдена Ентоні Блінкен у вівторок заявив Конгресу, що адміністрація буде прагнути продовжити ключовий ядерний договір, термін дії якого закінчиться 5 лютого.

Кремль в середу заявив, що вітатиме продовження терміну.

Зокрема, колишній радянський лідер Михайло Горбачов закликав Росію і Сполучені Штати відновити їх натягнуті відносини за кілька годин до того, як обраний президент Джо Байден мав увійти в Білий дім.

Напруженість у відносинах між Москвою і Вашингтоном при президентові США Дональді Трампі різко зросла, чому сприяли нові твердження про широкомасштабні кібератаки серед безлічі інших розбіжностей на світовій арені.

«Нинішній стан відносин між Росією і США викликає велику стурбованість», - сказав Горбачов в інтерв'ю державному інформаційному агентству ТАСС, передає AFP.

«Але це також означає, що з цим треба щось робити, щоб нормалізувати відносини», - сказав останній радянський лідер.

«Ми не можемо відгородитися один від одного».

89-річний Горбачов повторив, що необхідно зберегти новий договір СНО, угоду про скорочення озброєнь від 2010 року, який обмежує Росію і Сполучені Штати 1550 ядерними боєголовками і вичерпується 5 лютого.

Переговори з адміністрацією Трампа зайшли в глухий кут, оскільки Вашингтон наполягав на приєднанні Китаю до угоди, а Пекін не виявляв ніякого інтересу.

Хоча помічники Байдена вказали, що він має намір діяти швидко, щоб продовжити договір, очікується, що новий президент займе жорсткішу позицію щодо Росії.

Горбачов сказав, що після продовження нової угоди про СНО протягом декількох років можна буде укласти «більш амбітний договір» у міру розробки нових видів зброї.

При Трампові Сполучені Штати вийшли з двох основних міжнародних угод - ядерної угоди з Іраном і договору з відкритого неба - і вийшли з центральної угоди про контроль над озброєннями з Росією, Договору про ракети середньої і меншої дальності (РСМД).