UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден і Сі Цзіньпін до кінця року проведуть віртуальну зустріч

З цього питання вже досягнуто домовленостей.

Президент Джо Байден і його китайський колега Сі Цзіньпін планують зустрітися по відеозв'язку «до кінця року», заявив в середу високопосадовець зі США.

Офіційний представник повідомив журналістам на умовах анонімності, що існує «принципова згода» щодо «віртуальної двосторонньої угоди», передає AFP.

«Президент сказав, що було б добре побачити Сі, чого він не робив уже кілька років», - сказав чиновник. «Ми очікуємо, що у них буде можливість бачити один одного, нехай навіть віртуально».

Чиновник процитував новинні повідомлення про те, що Сі не буде присутній на майбутній зустрічі лідерів G20 в Римі, яка була б зручним місцем для організації двосторонньої зустрічі.

Віртуальна зустріч була оголошена після того, як радник з національної безпеки США Джейк Салліван зустрівся в Цюріху з головним дипломатом Китаю Ян Цзечі. За словами високопоставленого чиновника, ці переговори тривали шість годин.

Поїздка Саллівана продовжує набирати обороти в контактах між Пекіном і Вашингтоном, оскільки Байден виступає за створення «огорожі» для зростаючого суперництва між двома державами.

Читайте також: Новий курс Сі Цзіньпіна небезпечний для Китаю — The Economist 

Напруга зростає через агресивну позицію Китаю по відношенню до Тайваню, рішення США продати атомні підводні човни Австралії, торговельних суперечок і порушень прав людини проти уйгурів в Сіньцзяні.

У понеділок торговий представник США Кетрін Тай заявила, що скоро поговорить зі своїм китайським колегою, оскільки триває глобальна торговельна суперечка, якій не видно кінця-краю.

Після зустрічі в Цюріху Салліван має відвідати Брюссель і Париж, де він також «розповість про свою зустріч з директором Янгом нашим європейським союзникам і партнерам», - заявили в Білому домі.

Байден, який знає Сі протягом багатьох років, з тих пір, як став президентом, провів дві телефонні розмови з китайським лідером. Друга, тривалістю 90 хвилин, відбулась минулого місяця.

Детальніше про торгову війну між двома наддержавами читайте в матеріалі Олексія Їжака "Холодна" війна з "гарячими" зіткненнями".