UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден чи Трамп? Для польського президента це не має значення — Politico

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що сучасна геополітична ситуація нагадує часи Холодної війни.

Лідер Польщі приїхав до Вашингтона на саміт НАТО з простим посланням, яке не залежить від того, хто перебуває в Білому домі: Холодна війна повернулася. Президент Анджей Дуда, який цієї весни обідав у Нью-Йорку з колишнім президентом Дональдом Трампом, заявив, що буде радий працювати з тим, кого американські виборці оберуть своїм наступним президентом, якщо ця людина поділятиме його мету — захистити Європу від Росії, пише Politico.

"Ми повинні бути чесними й сказати собі, що ситуація часів Холодної війни повертається, і це не через дії Сполучених Штатів, а через відродження російських імперських амбіцій", — сказав Дуда в інтерв'ю Politico.

Цього року США проводять саміт на тлі не лише війни в Україні, але й перспективи переобрання Трампа, який зневажливо ставився до Альянсу, виступав проти надання військової допомоги Києву і за тісніші відносини з Владіміром Путіним. Польща не може дозволити собі стати на чийсь бік у політиці США.

Читайте також: Польща пропонує спалювати вугілля власного видобутку і віддавати вироблену енергію Україні – Туск

"Це американський народ вирішує, хто буде його президентом, і як президент Польщі я можу відповісти лише наступним чином: ми приймемо і будемо вітати будь-який вибір, який зробить американський народ", — додав президент Польщі.

Протягом багатьох років польський президент знаходив способи підлеститись до Трампа. У 2018 році він закликав США розгорнути більше військ і техніки в його країні й навіть запропонував Польщі побудувати "Форт Трамп" для розміщення там американських і польських військ, зазначає Politico.

"На моє глибоке переконання, завданням польського президента є розбудова якомога кращих відносин з найбільшим союзником в НАТО, яким є Сполучені Штати Америки", — повідомив Дуда.

Читайте також: Туск заявив, що Польща може передати свої МІГи Україні, якщо партнери нададуть їй інші літаки

Це частина загального послання польського президента до союзників у Вашингтоні цього тижня: хоча Америка має бути лідером, Європа не може здаватися, коли справа доходить до демонстрації сили проти Росії. Уряд Дуди займає перші місця в переозброєнні в Європі, витрачаючи на оборону майже 4% свого ВВП, що вдвічі перевищує ціль НАТО, яка становить 2%.

"Ми очікуємо дуже послідовної й жорсткої політики з боку НАТО в цілому на чолі зі Сполученими Штатами Америки [щодо] посилення нашої оборонної політики в усьому Альянсі. Ми повинні відновити нашу оборонну промисловість і ми повинні поповнити наші резерви й наші запаси боєприпасів, ми повинні робити це разом, і сьогодні ми також повинні підтримувати Україну без жодної паузи", —  зазначив президент Польщі.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві у понеділок, 8 липня, підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Республікою Польща, яка передбачає можливість перехоплення ракет і дронів польськими силами у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

Читайте також: Дуда приїхав до Китаю говорити про війну в Україні

Речник Держдепу Сполучених Штатів Меттью Міллер повідомив, що союзники можуть обговорити питання про те, що Польща може почати збивати російські ракети над територією України, у межах саміту НАТО.