UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден брав участь в перемовинах щодо обміну ув'язненими, а з Путіним представники США не взаємодіяли — Салліван

Ця домовленість стала можливою завдяки "чутливим каналам", наявність яких радник американського президента назвав дуже важливою. 

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван розповів, що під час вчорашнього обміну в американців не було безпосередніх контактів з російським диктатором Владіміром Путіним, тоді як президент Джо Байден, приміром, брав участь у переговорах під час підготовки до операції.

Салліван, як повідомляє "Голос Америки", натомість заявив про "широку взаємодію з посадовцями" з РФ, назвавши ці канали "дуже чутливими". Він додав, що їх слід берегти, адже саме наявність таких зв'язків дозволяє отримувати такі результати. 

"Президент сам особисто брав участь у дипломатичних перемовинах, які призвели до цього, включаючи численні розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, з іншими лідерами країн, які надали деяких росіян для обміну, — розповів Салліван. — Крайнім був телефонний дзвінок прем'єр-міністру Словенії вдень 21 липня, щоб узгодити остаточні домовленості, аби завершити цю угоду". 

Сам Байден назвав угоду, завдяки якій цей обмін відбувся, "подвигом дипломатії та дружби". Адже участь в реалізації цієї операції на його прохання взяла ціла низка країн. 

"І я особисто їм усім ще раз дякую...", — сказав Байден.

Читайте також: Салліван: США планували включити Навального до списку обміну між Москвою та Вашингтоном

Нагадаємо, 1 серпня між Заходом та Росією в Анкарі за посередництва Туреччини відбувся найбільший з часів холодної війни обмін ув'язненими. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, морпіх Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева. Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє — до США, і десятеро — до Росії. Серед останніх — полковник розвідки ФСБ Вадім Красіков, причетний до вбивства опонента Кремля у 2019-му. Однак ЗМІ припускають, що він також міг брати участь у вбивстві Анатолія Собчака, через що володіє цінною для Владіміра Путіна інформацією.