UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азербайджан домовляється про транзит російського газу через Україну – Алієв

За словами Алієва переговори йдуть вже кілька місяців.

За посередництвом Азербайджану Україна та Росія ведуть переговори про продовження транзиту російського газу. Також йдуть перемовини щодо постачання азербайджанського газу через Україну до Європи, повідомив президент Азербайджану Ільхам Алієв під час виступу на Міжнародному форумі у Черноббіо.

За словами президента Азербайджану, Україна, Росія та ЄС звернулись до Азербайджану щодо продовження транзиту газу територією України.

“Кілька місяців ми докладаємо великих зусиль для того, щоб дійти спільного знаменника. Відомо, що якщо транзит зупиниться, а це доведеться на грудень, кілька країн Європейського Союзу зіштовхнуться із серйозними труднощами з фізичною доступністю природного газу”, – сказав Алієв.

Читайте також: Транзит газу з Азербайджану: Галущенко дав свою оцінку планам та перспективам

Він зауважив, що має певний оптимізм, тому що Азербайджан перебуває в контакті з Україною та Росією і бачить, що є “грунт для серйозного просування”. 

“Якщо ми зможемо досягти тут успіху, то думаю, чи зуміємо зробити додаткові кроки для того, щоб покласти край цій війні, яка руйнує весь регіон”, – вважає Ільхам Алієв.

Крім того, президент Азербайджану заявив, що його країна рішуче підтримує територіальну цілісність і суверенітет України та всіх країн. Водночас він зауважив, що його країна не була і не буде частиною антиросійської санкційної кампанії.

Раніше Reuters зазначало, що Україна не продовжить п'ятирічну угоду з російським "Газпромом" після закінчення терміну її дії наприкінці року. Це змушує Європу шукати альтернативи.

Про те, як Євросоюз позбавився газової залежності від Росії, пише Марія Якуб та Олександр Харченко у статті "Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі".