UA / RU
Підтримати ZN.ua

Axios: Зеленський на зустрічі з сенаторами США говорив про негайне введення санкцій проти Росії

Після можливого вторгнення будь-які санкції будуть виключно нейтральними.

Президент України Володимир Зеленський під час нещодавнього візиту американських сенаторів до Києва заявив, що санкції проти Росії необхідно запровадити "прямо зараз", а не чекати, коли відбудеться вторгнення військ РФ до України.

Про це повідомляє американський ресурс Axios із посиланням на власні джерела.

Мотивація Зеленського звучить так: санкції, введені у разі ескалації конфлікту, будуть "у кращому разі нейтральними", заявило джерело.

"Президент ясно дав зрозуміти: санкції проти "Північного потоку-2" мають бути запроваджені зараз. І будь-які можливі санкції щодо "Північного потоку" або інші санкції марні", — заявило джерело видання.

Зеленський подякував сенаторам за візит та підтримку, і наполягав, що "реальне стримування РФ означає введення негайних санкцій, щоб дати зрозуміти Путіну, що зі США жартувати не можна".

"Як давні сусіди, українці краще розуміють "російський менталітет". Путін не розуміє невизначених погроз. Слова "якщо" немає в його словнику, а є лише "так" і "ні", - цитує видання своє джерело.

Читайте також: У США є 18 сценаріїв на випадок вторгнення в Україну — Нуланд

Загалом після проведеної зустрічі з президентом України настрій сенаторів був "позитивним та теплим", попри розбіжності щодо термінів запровадження санкцій проти Росії.

Держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно заявив, що у разі вторгнення російських військ в Україну США введуть проти РФ санкції, які "знищать російську економіку", а президент США Джо Байден повідомив, що проти Росії будуть введені санкції, які "президент РФ Володимир Путін раніше ніколи не бачив".

Зеленський зустрівся 19 січня в Києві з Блінкеном і обговорив ситуацію з безпекою навколо України, кроки, що здійснюються в рамках існуючих переговорних форматів, а також "інших модальностей політико-дипломатичного врегулювання".

Увечері 19 січня президент України у зв'язку з тиражуванням у ЗМІ інформації про вторгнення Росії в Україну, що готується, записав відео звернення до українців, в якому закликав їх "не панікувати" через те, що війна в Україні триває вже вісім років.

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що припускає вторгнення Росії в Україну. При цьому він заявив про можливе збільшення кількості американських військ на кордонах України у разі вторгнення. Байден також вважає, що Україна найближчим часом навряд чи приєднається до НАТО.

Про ситуацію з військами РФ біля кордонів України та проведені переговори, читайте у статті Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США?".