UA / RU
Підтримати ZN.ua

Axios: США хочуть домовитися з Іраном щодо ядерної угоди до інавгурації нового президента країни

Жодна зі сторін переговорів не зацікавлена в їх затягуванні на довгий термін.

У серпні повинна відбутися інавгурація нового президента Ірану. До цього часу США хочуть домовитися з країною щодо ядерної угоди, інформує Axios

о станеться після інавгурації - це інше питання, але, сподіваюся, ми укладемо угоду до цього. Якщо ні, нам доведеться подумати. Якщо ми не домовимося до того, як буде сформовано новий уряд, я думаю, це викличе серйозні питання про те, наскільки це (домовленість – ред) буде досяжно", - заявив співрозмовник ЗМІ. 

Він зауважив, що чим довші переговори, тим менші шанси на досягнення прориву в них. До того ж, США не мають намірів продовжувати переговори місяцями. Там переконані, що позиція Ірану така ж. 

За даними видання, у Відні вже відбулося шість раундів переговорів, проте Штати не були на них присутні фізично, а побічно, тобто через європейських посередників. При цьому Аббас Арагчі, головний парламентар, переконує, що Іран не хоче витрачати багато часу на цю угоду, хоча її укладення в цьому раунді неможливе.

Читайте також: Росія і США збільшили кількість ядерних боєголовок, готових до застосування

Ядерну угоду підписали в 2015 році між Іраном, [blink title="Групою 5+1" headinfo="Група 5+1"]Постійні члени Радбезу ООН: США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай плюс Німеччина[/blink] та ЄС. Ця домовленість вимагає він офіційного Тегерану обмежитися виробництвом низькозбагаченого урану, який є придатним тільки для цивільних цілей. За це з країни будуть зняті міжнародні санкції.

Тим часом у США розглядають можливість повністю відмовитися від деяких найжорсткіших санкцій щодо Ірану в спробі повернутися до Спільної всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної проблеми (СВПД).