UA / RU
Підтримати ZN.ua

Австралія хоче стати республікою - король Карл III не проти

Але, як виявилося, шлях до республіканського устрою досить складний і не завжди можливий

Король Карл заявив, що не стане перешкоджати, якщо Австралія захоче змінити його на посаді глави держави. Ці слова вже не вперше король Британії вимовляє щодо однієї з найбільших країн Співдружності.

Про це повідомляють Telegraph і Guardian.

Читайте також: Король Чарльз повертається до виконання державних обов'язків після лікування раку

Карл III 18 жовтня має намір здійснити шестиденний офіційний візит до Австралії, і він буде першим британським королем, який коли-небудь відвідував цей материк. Візит також стане ключовим випробуванням популярності короля як монарха, після того як смерть його матері Єлизавети II, як широко вважали, посилила настрої австралійців на користь конституційних змін на бік республіки.

Візит стане найзначнішим закордонним турне короля з моменту діагностування у нього раку і його першим відвідуванням Австралії як глави держави.

Напередодні візиту до нього з листом звернулися активісти Австралійського республіканського руху (ARM).Вони порушували питання про конституційні зміни в країні, які вони б хотіли розглянути під час особистої аудієнції. Незважаючи на чемну відмову, король зазначив, що «чи стане Австралія республікою, це... питання, яке має вирішувати австралійська громадськість».

АРМ заявляє, що є «головним органом, який виступає від імені австралійського народу за Австралійську республіку з австралійцем на чолі держави». «Концепція наявності монарха в Австралії не дуже підходить більшості австралійців у 2024 році», - вважають в організації. - Ми така напрочуд різноманітна нація, що більшість людей вважають, що монарх нас не представляє».

У 1999 році в Австралії відбувся референдум з питання про те, щоб стати республікою, на якому 54,9% австралійців проголосували проти. Якою є ситуація зараз, сказати важко, бо після оголошення про королівський візит прем'єр-міністру Австралії Ентоні Албанізу довелося відкласти вбік плани можливого другого референдуму.

Утім, навіть проведення референдуму не обов'язково перетворить Австралію на республіку. Щоб провести референдум в Австралії, необхідно подолати дві перешкоди. Перша - понад 50 відсотків австралійців мають проголосувати «за», а друга - він має отримати підтримку в більшості штатів. Якщо три штати підтримають референдум, а три штати виступлять проти, референдум провалиться, навіть якщо понад 50 відсотків проголосують «за».

Читайте також: Австралія та США обговорюють розширення оборонної співпраці

Тим часом, ще наприкінці минулого року США, Велика Британія та Австралія домовилися посилити здатність відстежувати нові загрози в космосі в межах однієї з кількох ініціатив, пов'язаних із тристороннім пактом безпеки AUKUS, який вони підписали 2021 року.