UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіакатастрофа МАУ: В ООН звинуватили Іран в приховуванні обставин трагедії

Також Іран звинуватили в тому, що він допустив на місце трагедії мародерів, які не надали можливості рідним загиблих отримати речі жертв катастрофи.

В Організації Об'єднаних Націй впевнені, що Іран навмисно приховує обставини авіакатастрофи літака компанії МАУ. Про це йдеться в звіті UN entity on human rights.

За словами спеціального доповідача ООН з питань позасудових страт Аньєс Калламар, невідповідності в офіційних заявах Ірану нібито спеціально ставлять за мету "створити максимум плутанини".

Калламар також звинуватила Іран в тому, що на місце катастрофи були допущені мародери, які не надали можливості рідним загиблих отримати речі жертв катастрофи.

"Крім того, іранський уряд не виконав свої зобов'язання за повагою останків загиблих, в тому числі нешанобливо зверталося з місцем аварії, своїми зусиллями перешкодило бажанням сім'ї репатріювати останки. Все це ускладнюється абсолютно неприпустимим переслідуванням і погрозами щодо деяких членів сім'ї", - зазначила вона.

При цьому ООН так і не отримала відповіді від іранського уряду на лист, який було направлено ще в минулому році.

"Незалежні експерти, визначені Радою з прав людини, також написали іранській владі в лютому 2020 року листи, в яких висловили стурбованість реакцією Ірану на протести проти нападу, які були зустрінуті надмірним застосуванням сили і довільними затриманнями", - додали в ООН.

Читайте також: Україна розраховує вирішити ситуацію щодо збитого літака МАУ з Тегераном в досудовому порядку

Нагадаємо, 31 грудня Іран передав Україні технічний звіт щодо обставин авіакатастрофи. Нині Україна вивчає проєкт звіту, на аналіз документу та внесення до нього зауважень і коментарів є два місяці. Після цього іранська сторона за місяць має його доопрацювати, і документ передадуть на затвердження Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO).

Остаточний звіт з технічного розслідування стане підґрунтям, на якому в подальшому базуватиметься як кримінальне розслідування, так і визначення відповідних сум, компенсацій, щодо яких тривають переговори з іранською стороною.

Трагедія з літаком «Міжнародних авіаліній України» – далеко не єдиний приклад втручання в діяльність цивільної авіації, що призвело до катастрофи такого масштабу. Перші роковини спонукають підбити проміжні підсумки, а також спробувати відповісти на принаймні частину запитань, а саме: як і чому це сталося та хто винен і яке покарання на нього чекає? Відповіді – у статті Євгена Єніна «Трагедія рейсу PS752. Рік потому» у ZN.UA.