UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіація Ізраїлю атакувала табір ХАМАС на півдні сектора Газа

Це стало відповіддю на недавній обстріл палестинцями південної частини Ізраїлю.

Ізраїльська авіація завдала удару по табору бойовиків радикального палестинського руху ХАМАС на півдні сектора Газа, повідомляє ізраїльське видання Haaretz.

Як повідомляється, удар ізраїльських ВПС став відповіддю на недавній обстріл палестинцями південної частини Ізраїлю.

Напередодні сирени повітряної тривоги були чутні на території регіональної ради Хоф Ашкелон на півдні країни.

Інформації про можливих постраждалих в результаті удару по табору ХАМАС немає.

Раніше повідомлялося, що радикальний палестинський рух ХАМАС заявив про початок третьої інтифади після рішення США визнати Єрусалим ізраїльської столицею.

За словами прес-секретаря руху Абдулатива Алкану, протести триватимуть і на Західному березі річки Йордан і в секторі Газа, і в Єрусалимі. Алкану додав, що Палестина таким чином буде домагатися скасування Сполученими Штатами визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

12 грудня в секторі Газа спостерігався новий виток активності серед представників ХАМАС. В Газі проходив так званий військовий парад за участю озброєних ісламістів. У повній бойовій екіпіровці вони проїхалися по місту на позашляховиках.

Інтифада – арабський бойовий рух, спрямований на захоплення території Палестини. В даний час під словом "інтифада" найчастіше розуміють збройну боротьбу палестинських арабів проти ізраїльтян Західного берега річки Йордан і сектора Газа (з якого Ізраїль остаточно вийшов в 2005 році). Інтифада стала одним з найважливіших аспектів арабо-ізраїльського конфлікту з другої половини 1980-х років до цих пір.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу з перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Тим часом, палестинський "Хамас" закликав до повстання після рішення США по Єрусалиму. У відповідь армія Ізраїля вирішила збільшити свою присутність на західному узбережжі Йордану, відправивши туди кілька додаткових батальйонів.

Через рішення Трампа про Єрусалиму 7 і 8 грудня в Єрусалимі та на палестинських автономних територіях відбулися зіткнення демонстрантів з ізраїльськими силовиками. В результаті зіткнень щонайменше дві людини загинули і ще понад 750 отримали поранення.