UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атаку на аеродроми можна вважати одним із найбільших стратегічних провалів РФ — британська розвідка

Точки уражень знаходяться доволі далеко від кордону України.

В РФ поки не підтвердили причини вибухів на авіабазі Енгельс у Саратовській області Росії та на аеродромі Дягіляєво поблизу Рязані, однак, якщо Росія оцінить ці інциденти як навмисні атаки, вона, ймовірно, вважатиме їх одними з найбільш стратегічно значущих провалів захисту сил з моменту її вторгнення в Україну, вважають аналітики Міністерства оборони Великої Британії.

Місця вибухів розташовані набагато глибше в Росії, ніж попередні подібні вибухи: Енгельс знаходиться на відстані понад 600 км від території, контрольованої Україною. При цьому аеродром  є основною оперативною базою російської авіації дальньої дії на заході Росії, де базується понад 30 важких бомбардувальників.

Ці літаки сприяють ядерному стримуванню Росії, а також часто використовувалися для запуску звичайних крилатих ракет по Україні. Росія, ймовірно, відповість тимчасовим переміщенням бомбардувальників на аеродроми розведення.

«Російське командування, ймовірно, намагатиметься виявити та накласти суворі санкції на російських офіцерів, яких вважають відповідальними за допущення інциденту», - зазначають у британській розвідці.

Читайте також: Загрожують легітимності РФ як ядерної держави: російські військові оглядачі оцінили удари по "Енгельсу-2" і "Дягілєво"

Нагадаємо, 5 грудня стало відомо про вибухи на аеродромі під Рязанню та на авіабазі «Енгельс» у Саратовській області. За попередніми даними щонайменше два важкі бомбардувальники Ту-95 BEAR були пошкоджені в Енгельсі, а троє людей загинули під час вибуху паливного резервуару в Дягіляєвому.

Водночас вранці 6 грудня стало відомо про схожий інцидент в Курську - в районі курського аеродрому спалахнув нафтонакопичувач.