UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атака на танкер Mercer Street: Британія заявила про можливу причетність Ірану

Про те, що японське судно атакував Іран, повідомила ізраїльська розвідка.

Іран, швидше за все, несе відповідальність за атаку на японський танкер Mercer Street, внаслідок якої загинули громадяни Британії та Румунії. Про це сказано в заяві міністра закордонних справ Сполученого Королівства Домініка Рааба, оприлюдненій у неділю, 1 серпня.

«Ми вважаємо, що атака була виборчою і цілеспрямованою. Вона була явним порушенням міжнародного права», - йдеться в повідомленні.

Британський уряд прийшов до висновку, що досить імовірно саме Іран атакував судно Mercer Street у міжнародних водах біля узбережжя Оману за допомогою одного або більше безпілотників.

Рааб підкреслив, що Іран повинен припинити подібні атаки, і свободи навігації в світовому океані необхідно дотримуватися.

За словами голови МЗС, Британія проводить консультації з міжнародними партнерами щодо скоординованої відповіді на агресивні дії Ірану.

Читайте також: Іран оголосив війну США в Іраку через своїх бойовиків – Jerusalem Post

29 липня японський танкер Mercer Street, що слідував без вантажу з Дар-ес-Салама до Ель-Фуджайрм, було атаковано в Індійському океані. Загинули два члени екіпажу: громадянин Британії і громадянин Румунії.

1 серпня прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет, посилаючись на дані розвідки, заявив, що танкер атакували іранські БПЛА  з вибухівкою.

За даними ЗМІ, дії Ірану стали «актом відплати» за атаку Ізраїлю на військовий аеродром «Аль-Дабаа» в Сирії, що  контролюється підконтрольними Тегерану ісламістами. 22 липня по об'єкту був нанесений авіаудар, було ліквідовано склад боєприпасів і двох бойовиків «Хезболли».

Офіційний Тегеран звинувачення Ізраїлю заперечує.