UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атака на критично важливу інфраструктуру НАТО передбачатиме відповідь — Столтенберг 

За словами Столтенберга, союзники обговорять нещодавнє пошкодження підводного газопроводу у Фінляндії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив, що будь-яке навмисне пошкодження критично важливої інфраструктури Альянсу вимагатиме відповідної реакції після того, як підводний газопровід у Фінляндії був пошкоджений у результаті ймовірної диверсії. Про це повідомляє Bloomberg.

Виступаючи перед зустріччю міністрів оборони країн Альянсу в Брюсселі, Столтенберг заявив, що ця тема стоїть на порядку денному.

Читайте також: Путін знову готується використати зиму як зброю війни, потрібно посилювати підтримку України — Столтенберг 

"Зараз важливо встановити, що сталося і як це могло статися. Якщо буде доведено, що це був навмисний напад на критично важливу інфраструктуру НАТО, то це буде серйозно, але також отримає об'єднану і рішучу відповідь з боку НАТО”, - сказав Столтенберг журналістам у середу, 11 жовтня.

На газопроводі що з'єднує країни НАТО Фінляндію і Естонію, на вихідних було зафіксовано витік. Повідомлялося, що ведеться розслідування ймовірної диверсії.

Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо заявив журналістам, що витік був спричинений "зовнішнім джерелом", відмовившись припустити, хто може бути відповідальним за це.

За словами естонських військових, трубопровід, який був пошкоджений вранці в неділю, 8 жовтня, розірваний з одного боку і зрушений з місця.

Читайте також: У НАТО створили центр захисту підводних трубопроводів на тлі загрози російських диверсій

Фінляндія зафіксувала невелику сейсмічну активність під час пошкодження трубопроводу, повідомив сейсмолог Ярі Кортстром з Університету Гельсінкі. Магнітуда поштовхів настільки мала, що кількох кілограмів тротилу могло б вистачити, щоб викликати такий вибух, але немає впевненості в тому, що ця активність була спровокована саме вибухом, додав він. Фінляндія спочатку заявила, що ніщо не вказує на вибух у Фінській затоці тієї ночі.

За словами Орпо, Фінляндія забезпечує захист критично важливих об'єктів інфраструктури і посилює пильність. Наразі триває розслідування.

Хоча розрив газопроводу не є серйозним для європейського газового ринку, він порушує питання про безпеку поставок саме на тлі наближення зими. Росія припинила постачання газу до Фінляндії у травні 2022 року, приблизно через тиждень після того, як північна країна заявила, що подасть заявку на вступ до НАТО у відповідь на повномасштабне вторгнення Москви в Україну.

Норвегія, ключовий постачальник газу до континентальної Європи, у вівторок, 10 жовтня, заявила, що підтримує підвищений рівень безпеки газової інфраструктури, запроваджений навесні 2022 року.

Читайте також: Фінляндія назвала пошкодження газогону у Фінській затоці зовнішнім втручанням

Раніше повідомлялося, що глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і генеральний секретар НАТО Столтенберг спільно оголосили про створення Цільової групи ЄС-НАТО з питань стійкості критичної інфраструктури для посилення спільної безпеки, яка розпочала свою роботу 16 березня 2023 року. 

За даними Bloomberg, НАТО розробляє технології, які дозволять в режимі реального часу виявляти підозрілу активність поблизу підводних об'єктів критичної інфраструктури після того, як вибухи на "Північних потоках", що сталися рік тому, продемонстрували складність моніторингу.