UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атака Ірану на Ізраїль відбудеться за допомогою сучасних ракет середньої дальності — WSJ

Корпус вартових Ісламської революції  та верховний лідер Ірану розглядають декілька варіантів атаки на Ізраїль.

Тель-Авів готується до прямої атаки Тегерана на південь або північ Ізраїлю вже в найближчі 24-48 годин, повідомила людина, знайома з цим питанням. Однак джерело, поінформоване іранським керівництвом, сказало, що, хоча плани нападу обговорюються, остаточного рішення не ухвалено. Іран публічно пригрозив відплатою за атаку минулого тижня в Дамаску, яку Тегеран назвав ізраїльським авіаударом по дипломатичній будівлі. Внаслідок удару загинули високопоставлені іранські військові, в тому числі високопоставлений член елітного підрозділу Корпусу вартових Ісламської революції "Кудс", повідомляє The Wall Street Journal.

Раніше цього тижня американська розвідка зазначила, що напад на ізраїльські об'єкти з боку Ірану або його прихильників може бути неминучим. У четвер 11 квітня американське посольство в Ізраїлі заявило, що державним службовцям США і членам їхніх родин буде заборонено виїжджати за межі центральної частини Ізраїлю, Єрусалима і Беер-Шеви до подальшого повідомлення. А прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу, виступаючи 11 квітня на авіабазі на півдні країни, поклявся дати пряму відповідь на будь-який напад.

Читайте також: Чи спрацювало стримування США проти Ірану? — Foreign Affairs

"Хто б не заподіяв нам шкоди, ми заподіємо шкоду їм. Ми готові задовольнити всі потреби держави Ізраїль у сфері безпеки, як в оборонному, так і в наступальному плані", — сказав він.

Раніше цього тижня Корпус вартових Ісламської революції звернувся до верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї з кількома варіантами завдання удару по ізраїльських об'єктах, повідомив радник воєнізованих формувань. Він зазначає, що сценарії, що розглядаються, включають пряму атаку на Ізраїль за допомогою сучасних ракет середньої дальності.

Читайте також: Іран, схоже, націлився не лише на Ізраїль — The Telegraph

Однак Хаменеї ще не ухвалив рішення з приводу цих планів. Він побоюється, що пряма атака може призвести до зворотного результату — ракети будуть перехоплені, а Ізраїль відповість масованим ударом по стратегічній інфраструктурі Ірану.

Чому Іран досі не відповів на удар Ізраїля по консульству в Сирії, в результаті чого загинуло щонайменше семеро іранських посадовців читайте у статті  Олексія Іжака "Чому досі не розпочалася війна Ірану та Ізраїлю".