UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атака бойовиків у Росії викликає страх перед хвилею екстремістського насильства – Bloomberg

Російська влада, яка бачить всюди «український слід», ігнорує реальну загрозу

Напад бойовиків у переважно мусульманському Дагестані лише через кілька місяців після нападу на московський концертний зал викликає побоювання, що Росія може зіткнутися з хвилею насильства з боку релігійних екстремістів. Щонайменше 15 поліцейських і четверо цивільних, включаючи священика, були вбиті. Серед шести вбитих бойовиків троє були синами і племінником місцевого чиновника, якого правляча партія «Єдина Росія» пізніше виключила з партії. 

«Напад стався через три місяці після того, як 22 березня бойовики здійснили найжахливіший за останні два десятиліття теракт у Москві, вбивши понад 140 осіб під час нападу на концертний зал «Крокус Сіті Холл». Росія спочатку звинувачувала Україну в цьому нападі, відповідальність за який взяла на себе «Ісламська держава». Зрештою, спецслужби визнали, що за московською атакою стоїть афганська філія «Ісламської держави», що стало найбільшою жертвою в столиці з часів захоплення чеченськими сепаратистами заручників у 2002 році в театрі «Норд-Ост», – зазначає Bloomberg, додавши, що останні напади вирізняються своєю скоординованістю і масштабом. 

Читайте також: ISW: Кремль не карає "мітингарів" у Дагестані, бо боїться, що їм це не сподобається

«У Росії існує величезна проблема з ісламським екстремізмом, який поширюється. «Ісламська держава» та інші угруповання активно діють», – сказав близький до Кремля політичний консультант Сєргєй Марков, зазначивши, що наявність серед бойовиків родичів місцевого чиновника «свідчить про те, що радикальний іслам пішов глибоко в суспільство і проник в еліту».

Прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков відкинув ідею про хвилю екстремістського насильства, заявивши, що «зараз Росія інша».

Читайте також: Путін та учасники погромів у Дагестані соціально близькі по духу — ЗМІ

Дагестанський депутат від правлячої прокремлівської партії Абдулхакім Гаджієв звинуватив країни НАТО і Україну в підготовці нападу в Дагестані. Сенатор верхньої палати російського парламенту Дмітрій Рогозін заявив, що звинувачення в кожному доморощеному терористичному акті НАТО і України «створить для нас великі проблеми».

На думку головного редактора журналу «Кавказький вузол» й експерта з регіону Грігорія Швєдова, наполегливість Росії звинувачувати Україну та її союзників у радикальному ісламському насильстві «унеможливлює ефективну протидію цьому насильству».

«Найбільша проблема зараз полягає в тому, що вони [російська влада] відмовляються визнати загрозу. Ці напади мають всі сліди «Ісламської держави», і є велика кількість симпатиків, які діють підпільно», – сказав Швєдов в коментарі Bloomberg.

Читайте також: Антиєврейські заворушення в Дагестані: якими можуть бути наслідки для Кремля?

Нагадаємо, 23 червня у Махачкалі та Дербенті (Дагестан) відбулися атаки бойовиків на релігійні громади та поліцейських. Співробітники спецслужб упізнали трьох бойовиків як двох синів голови Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова та його племінника.

Про те, як російська влада використала минулий теракт у власних інтересах, розписав Володимир Кравченко у статті «Теракт у «Крокусі»: як ситуація виходить з-під контролю Кремля» на ZN.UA.