UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономам вдалося сфотографувати першу відому туманність з потрійною зіркою

На новому фото чітко видно наявність водню і кисню в туманності.

© Європейська Південна Обсерваторія (ЄПО/ESO)
© Європейська Південна Обсерваторія (ЄПО/ESO)
© Європейська Південна Обсерваторія (ЄПО/ESO)

В Європейській Південній обсерваторії (ЄПО/ESO) отримали нове кольорове фото туманності в формі черепа під назвою NGC 246 - першу відому планетарну туманність з ієрархічної потрійний зоряній системою в центрі. Передає Universemagazine.

Черепна туманність знаходиться приблизно в 1600 світлових роках від Землі в південному сузір'ї Плода (Кіт). Вона утворилася, коли в старості зірка подібна Сонцю вигнала свої зовнішні шари, залишивши за собою оголене ядро - білого карлика - одну з двох зірок, які можна побачити в самому центрі туманності.

Нове зображення Черепної туманності отримали за допомогою приладу FORS 2 на VLT (Very Large Telescope) ESO в чилійській пустелі Атакама.

На цьому фото добре видно місця, де туманність NGC-246 багата або бідна воднем (показані червоним кольором) і киснем (показані світло-блакитним кольором).

Зображення Черепної туманності було вибрано в рамках програми ЄПО "Космічне дорогоцінне каміння" - просвітницької ініціативи, спрямованої на створення цікавих, інтригуючих зображень за допомогою телескопів ЄПО, з метою освіти та інформування громадськості.

Читайте також: Астрономи виявили планету з дощами з каменів

Раніше повідомлялося, що вченим вдалося отримати знімок галактики схожою на водоспад за допомогою телескопа «Хаббл».