UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астронавт Аполлона-11 Майкл Коллінз помер у віці 90 років

Астронавт керував командним модулем Аполлона-11.

Американський астронавт Майкл Коллінз, який керував командним модулем Аполлона-11, а його товариші по команді стали першими людьми, що висадилися на Місяць 20 липня 1969, помер в середу після боротьби з раком, повідомила його сім'я.

«Майк завжди стикався з життєвими труднощами з витонченістю і смиренням, і точно так же справлявся з цим, його останнім випробуванням», - написала родина Коллінза в його офіційному акаунті в Твіттері.

Коллінз народився в Римі в 1930 році в родині офіцера армії США, який служив там військовим аташе, потім став льотчиком-винищувачем ВВС і вийшов у відставку в званні генерал-майора.

Він найбільш відомий як учасник місії Аполлон-11, коли його товариші по команді Ніл Армстронг і Базз Олдрін стали першими людьми, ступили на Місяць.

Коллінз продовжував говорити, що цей досвід назавжди змінив його точку зору, вселивши йому крихкість нашої рідної планети.

«Коли ми викотилися і подивилися на (Місяць), о, це була приголомшлива сфера», - сказав він на заході 2019 року в Університеті Джорджа Вашингтона, присвяченому 50-річчю.

Але «як би це не було чудово, так вражаюче, наскільки я буду пам'ятати це, це було ніщо, ніщо в порівнянні з цим іншим вікном», - продовжив він.

"Там була ця горошинка розміром з ваш великий палець на відстані витягнутої руки: синя, біла, дуже блискуча, ви отримуєте синяву океанів, білизну хмар, смуги іржі, які ми називаємо континентами, така красива, чудова крихітна річ, укрита в цьому чорному оксамиті решти всесвіту".

Коллінз так і не повернувся в космос, але став дипломатом, працюючи помічником державного секретаря зі зв'язків з громадськістю в розпал війни у В'єтнамі.

Пізніше він став першим директором Національного музею авіації та космонавтики у Вашингтоні.