UA / RU
Підтримати ZN.ua

Асад готовий провести дострокові вибори президента Сирії

Глава держави виступає за всенародне голосування.

Президент Сирії Башар Асад згоден на дострокові вибори глави держави, якщо цього хоче сирійський народ. Брати участь в таких виборах повинні всі сирійці, включаючи тих, хто покинув країну.

"Якщо така воля є, то для мене це не проблема. Цілком природно відгукуватися на волю народу, а не деяких опозиційних сил", – заявив Асад в інтерв'ю для одного з російських ЗМІ.

Глава Сирії нагадав, що вимога дострокових президентських виборів не висувалася "як частина нинішнього політичного процесу".

На думку Асада, найкращий варіант для Сирії – це прямі президентські вибори, а не обрання президента через парламент, так як такі вибори краще відобразять волю народу.

"Чим ширше буде участь сирійців – кожного, у кого є паспорт або сирійське посвідчення – тим сильніше будуть ці вибори, підтверджуючи собою легітимність держави, президента і конституції, відповідно до якої і йде цей процес... Кожен сирійський громадянин в будь-якій точці світу має право вибирати", – вважає Асад.

Він висловився проти федералізації Сирії. На думку Асада, в країні немає "природних передумов" для федерального ладу.

Як повідомлялося раніше, сирійська опозиція вважає, що перехідний період можливий тільки після усунення Асада. "Ми вважаємо, що перехідний період в Сирії почнеться після падіння режиму Асада або його смерті. Не існує можливості почати цей період під час правління цього режиму або його голови при владі", – підкреслив учасник переговорів.

26 лютого Рада Безпеки ООН одноголосно підтримав резолюцію про перемир'я в Сирії. Згодом, РФ і США запропонували сторонам конфлікту в Сирії припинити бойові дії з 27 лютого. Сирійська опозиція повідомила, що приймає угоду про перемир'я, але за умови дотримання низки гуманітарних вимог.

Президент Асад, у свою чергу, призначив парламентські вибори в Сирії на 13 квітня.