UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арешт Навального лише посилює недовіру до Путіна — NYT

Якщо Путін відпустить Навального, російський президент буде здаватися слабким для свого оточення.

ЗМІ повідомляють, що відомий російський опозиціонер Олексій Навальний наразі перебуває у відділі поліції в Хімках. Навальний чудово розумів, що його арештують, як тільки він повернеться в Росію, і не мав жодних ілюзій, пише The New York Times.

Навальний перебував за кордоном із серпня, тому що політичні найманці російського президента Володимира Путіна отруїли його і не змогли вбити лише тому, що пілот перенаправив його рейс до міста Омськ, де лікарі підтримували його життя, поки опозиціонера не вдалося евакуювати до Німеччини. За іронією долі, його рейс знову було перенаправлено в неділю - цього разу російська влада побоювалась натовпу, який збирався в московському аеропорту, де спершу мав приземлитися рейс опозиціонера.

Навальний чекав на арешт, адже його вже кілька разів заарештовували. Репресії - це єдиний метод, яким найчастіше користується Путін. Але Путін повинен розуміти, що в епоху соціальних мереж кожен арешт за надуманим звинуваченням лише розширює довіру до Навального та яскраво підкреслює заяви опозиціонера, спрямовані проти російської владної еліти.

Навальний знав, що його чекає, оскільки розуміє, так само як і дисиденти за радянських часів, що корумпований та авторитарний режим не може дотримуватися правди.

"Я не боюся. Я знаю, що на моїй стороні правда. Усі кримінальні справи проти мене сфабриковані", - сказав Навальний перед тим, як його заарештували.

Навального заарештували через порушення умовного покарання, призначеного за фальшиве звинувачення у розкраданні майна. Інтернет надав Навальному, платформу, яку Путін та його політична поліція не змогли контролювати. Відео Навального, які висміюють "шахраїв і злодіїв" серед еліти отримували мільйони переглядів і дедалі більше торкалися зростання невдоволення росіян нахабною корупцією та застоєм економіки. Попри неодноразові заборони кидати виклики Путіну безпосередньо на виборчих дільницях, Навальний та його прихильники по всій Росії проводили агітаційні кампанії за здобуття місць у місцевих та регіональних радах.

У серпні відбувся обурливий замах на життя Навального. Опозиціонера намагалися отруїти, ​​він ледве вижив. Міжнародний тиск змусив російську владу дозволити евакуювати Навального до Німеччини. Лікарі з’ясували, що Навального намагалися отруїти нервово-паралітичним агентом «Новачок», розробленим радянськими та російськими хіміками.

У грудні незалежні дослідники використовували матеріали телефонних записів, щоб показати, що російські агенти переслідували Навального під час його рейсу до Сибіру, ​​а сам Навальний зателефонував одному з них, видаючи себе за старшого співробітника служби безпеки, витягнувши інформацію, яка фактично стала зізнанням.

Путін, звісно ж, ​​відкинув усі докази, звинувативши Навального в роботі на американські спецслужби, додавши, що, якщо б російські агенти хотіли його вбити, "вони, мабуть, закінчили б роботу".

Спроба отруєння Навального стала невдалою, і саме вона фактично перетворила головного критика Путіна на міжнародного героя. Якщо Путін все-таки вирішить посадити Навального, він матиме на руках відомого політв'язня. Якщо він випустить Навального на свободу, він буде здаватися слабким для своїх послідовників і перебуватиме під постійним нападом опозиції, яку очолює Навальний. Найменш вірогідним варіантом, який міг би розглянути Путін, було б протистояти Навальному відкрито і чесно, резюмує видання.

Читайте також: Глави США і Канади вимагають негайного звільнення Олексія Навального

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» політик проходив курс лікування і реабілітації після того, як російські спецслужби отруїли його речовиною «Новачок».

Міжнародна правозахисна організація оголосила в'язнем совісті російського опозиціонера Олексія Навального, затриманого після прибуття в Москву з Берліна, і зажадала його негайного звільнення.

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» в ZN.UA.