UA / RU
Підтримати ZN.ua

Арешт Дурова: що відомо про затримання підприємця та що буде з Telegram

Майбутнє популярного в українців месенджера неоднозначне.

У ніч на 25 серпня підприємця та засновника месенджера Telegram Павла Дурова арештували в аеропорту Парижа. Французькі ЗМІ повідомляли, що йому у неділю планують висунути звинувачення у тероризмі, незаконному обігу наркотиків, шахрайстві, відмиванні грошей та інших злочинах. Зазначалось, що громадянина Франції Дурова взяли під варту, а у його об'єктах нерухомості провели обшуки. Йому може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Біографія Дурова

Павєл Дуров — підприємець та програміст, що народився у російському Санкт-Петербурзі у 1984 році. Має громадянство острівної держави Сент-Кітса та Невіса, ОАЕ та Франції. Після завершення університету у 2006 році заснував соціальну мережу "ВКонтакте", а у 2013 році вперше запустив месенджер Telegram.

У 2014 році Дуров покинув РФ під тиском російських спецслужб. Тоді він заявив, що не планує повертатися до Росії, адже там "неможливо вести інтернет-бізнес". Про своє звільнення з поста гендиректора "ВКонтакте" він дізнався з преси. 

Журнал Forbes оцінює його статки у 15.5 мільярдів доларів, що ставить його на 120 місце у списку найбагатших людей планети. Більшість його статків походить від володіння Telegram.

Заяви Дурова про Україну

У березні 2022 року Дуров прокоментував повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Тоді він заявив, що цей конфлікт для нього "особистий", а свій родовід по матері він веде з Києва. За словами Дурова, у 2014 році російські спецслужби вимагали від нього запровадити цензуру у "ВКонтакте" та надати їм дані учасників протестів, які тоді активно користувалися соцмережею. Проте той відповів відмовою, заявивши, що це події в іншій країні, а не в Росії. Кремль відреагував негативно, через що Дуров пізніше покинув країну. 

"Я відмовився виконувати ці вимоги, бо це означало б зраду наших українських користувачів. Після цього мене звільнили з компанії, яку я заснував, і я був змушений покинути Росію", — заявив Дуров.

Також у травні 2024 року підприємець заявляв, що з підліткового віку його захоплювала українська мова, яку він наразі вивчає. За словами Дурова, він цікавиться "відмінностями та схожістю між українською та російською" мовами.

Що буде з Telegram

Після арешту Дурова низка ЗМІ та Telegram-каналів опублікували інформацію, що його "права рука Дмітрій Буткін" має запасний план про функціонування Telegram у разі арешту його гендиректора. Проте пізніше це спростували, а деякі медіа видалили публікації.

Читайте також: Потураєв: Наразі Україна не може врегулювати діяльність Telegram. Єдиний варіант — його вимкнути

Також арешт Дурова та майбутнє функціонування Telegram прокоментували у Центрі протидії дезінформації при РНБО України. Його очільник Андрій Коваленко заявляв, що до прильоту до Франції підприємець був у Баку, де хотів зустрітися з російським диктатором Владіміром Путіним. Він порівняв арешт Дурова зі зломом "Енігми" Британією під час Другої світової війни, адже Telegram активно користуються російські військові. 

"Також завдяки кейсу Дурова може обвалитися вся агентурна мережа РФ у Європі", — заявив Коваленко.

У свою чергу голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що у всьому світі впроваджують жорсткіше регулювання Telegram, а Україна має реагувати швидше за союзників у цьому питанні. За його словами, "ніщо не зупинить рішення, час якого настав ще у 2022 році".

Які альтернативи Telegram є в українців 

Telegram як месенджер можуть замінити безліч додатків для смартфонів. Альтернативою йому часто називають Signal, WhatsApp та Viber. Останні два мають функціонал публічних каналів, якими українці часто користуються для читання новин. 

Також великої популярності набирає в Україні Discord, який раніше був месенджером виключно для геймерів. Останнім часом там зʼявляється безліч різноманітних спільнот, зокрема й українських.

Нагадаємо, власник соцмережі X та мільярдер Ілон Маск закликав звільнити Дурова. Він також запустив у своїй соцмережі хештег FreePavel (Свободу Павлу).