UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антиурядові протести в Румунії зібрали понад 220 тисяч осіб

Уряд відмовляється йти на поступки протестувальникам.

Румунії на третій день антиурядових протестів вийшло понад 220 тисяч осіб. Протестувальники пообіцяли продовжувати акцію до скасування указів, які обмежують боротьбу з корупцією, повідомляє Reuters.

Уряд і соціал-демократична партія, яка ввела викликавший протести указ, переживає внутрішні потрясіння. Міністр підприємницького середовища Флорін Жиану пішов у відставку, а сам розробник скандального указу міністр юстиції Флорін Іордаче тимчасово склав із себе обов'язки.

Крім того, віце-президент партії влади Міхай Чирица зажадав від партії відкликати указ. При цьому прем'єр-міністр Сорін Гриндяну заперечує можливість скасування указу.

Омбудсмен Румунії Віктор Чиорбеа подав закон на перевірку Конституційного суду. Суд повинний прийняти рішення про законність прийнятого урядом рішення.

Раніше повідомлялося, що в Румунії міністр Флорін Жиану подав у відставку на хвилі антиурядових протестів. Чиновник заявив, що прийняття закону суперечить його переконанням.

Увечері 1 лютого десятки тисяч людей вийшли на акції протесту в Бухаресті. Великі протести також відбуваються в румунських містах Клуж-Напока, Галаці, Ясси, Сібіу, Тимишоари, Бакеу та інших.

Масові протести почалися після рішення уряду декриміналізувати корупційні злочини, збитки яких становлять менше 50 тисяч євро. Крім того, указ передбачає скорочення терміну в два рази для людей старше 60 років і тих, у кого є маленькі діти.