UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антиурядові демонстрації в Бразилії зібрали мільйон осіб

Повернення колишніх цін на транспорт не заспокоїло демонстрантів у Бразилії. Протестують в основному освічені представники середнього класу.

© news.yahoo.com
Владі Бразилії довелося піти на поступки демонстрантам
Владі Бразилії довелося піти на поступки демонстрантам
© news.yahoo.com
На вулиці вийшли мільйон осіб
© news.yahoo.com
Сутичок з поліцією не вдалося уникнути

Хвиля протестів в Бразилії досягла небувалих масштабів у четвер, 20 червня, коли на вулиці міст по всій країні вийшло близько мільйона людей, виступаючи проти високих податків, інфляції, корупції і низького рівня державних послуг.

Демонстранти виявилися не задоволені поверненням колишніх цін на транспорт, підвищення яких і стало причиною початку заворушень два тижні тому, а також обіцянкою підвищити рівень інших громадських послуг.

Хоча більшість маршів пройшла мирно, зростаюче число учасників призвело до періодичних спалахів насильства і вандалізму в ряді міст. У Ріо-де-Жанейро, де на вулиці вийшло близько 300 тис. осіб, поліції довелося переслідувати мародерів.

У столиці, місті Бразиліа, десятки тисяч демонстрантів зібралися навколо будівель Конгресу і Верховного суду, зробивши спробу підпалити будівлю міністерства закордонних справ. За повідомленням поліції, приблизно 80 протестувальникам, у яких була саморобна вибухівка, вдалося пробратися до будівлі, перш ніж вони були відкинуті.

В містечку Рібейран-Прету неподалік від Сан-Паулу 20-річний учасник акції загинув, коли водій на джипі врізався у натовп. Також по всій країні сотні людей отримали незначні травми.

Демонстранти заявили про своє обурення витратами більш ніж у 26 мільярдів доларів на Чемпіонат світу з футболу в 2014 році і Олімпійські ігри у 2016 році - події, які, на думку уряду, повинні продемонструвати сучасну та розвинену Бразилію.

Заворушення збіглися з початком періоду невизначеності в країні після майже десятирічного економічного буму, на який кинули тінь зростання економіки менш ніж на 1% в минулому році, річна інфляція на рівні 6,5% і втрата інтересу до бразильських активів.

Хвиля протестів змусила президента Ділму Руссефф скасувати поїздку в Японію.

Трохи більше року залишилося до президентських і губернаторських виборів у Бразилії. Демонстрації вибили грунт з-під ніг Руссефф і керівної Партії трудящих - блоку, який виріс із робітничого руху 30 років тому. Нинішні демонстранти - це здебільшого освічені представники середнього класу, які не належать до електорату Русеффа. !zn

Читайте також:

Бразильці на масових акціях протесту повернули собі старі ціни на проїзд

В Бразилії на антиурядові демонстрації вийшли понад 200 тисяч осіб

Влада Бразилії відправлять війська для придушення найбільших за 20 років вуличних протестів