UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антитіла до коронавирусу у тварин: собаки і три кішки з Нідерландів перехворіли COVID-19

У собак і котів у Нідерландах виявили антитіла до коронавирусу.

Собака і три кішки в Нідерландах заразилися новим коронавірусом. Це перші підтверджені випадки з домашніми тваринами в країні, повідомляє Reuters.

Міністр сільського господарства Нідерландів Карола Schouten сказала, що пацієнтам з COVID-19 в якості запобіжного заходу слід уникати контакту зі своїми тваринами".

У той же час Національний інститут охорони здоров'я Нідерландів повідомляє, що ризик зараження тварин дуже малий.

Дослідники виявили коронавірус у домашніх тварин на фермі пацієнта з COVID-19. Вони зробили тет на коронавірус 11 кішкам. У трьох виявили антитіла до вірусу. Зараз всі кішки здорові.

Читайте також: В Ірані розбився літак авіакомпанії МАУ з 180 людьми на борту

У лютому 2020 року Департамент сільського господарства Гонконгу заявив про те, що коронавірус знайшли у собаки місцевого жителя. Тест показав "слабо позитивний результат на наявність COVID-19 в організмі собаки, але інфекція не передавалася ні іншим тваринам, ні господаря. Це "пасивне зараження", тобто, вірус виживає на слизових оболонках без реплікації.

Вчені підкреслили, що можливість передачі коронавіруса від домашніх тварин не вивчена, але все ж ризик отримати інфекцію від вихованця малоймовірний. За словами дослідників, на даний момент ні домашні тварини, ні м'ясо худоби не становлять загрози для людини.

Ніяких даних про передачу інфекції від тварин до людей немає, але лікарі рекомендують дотримуватися по відношенню до кішок ті ж заходи безпеки, що і до людей.