UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антитерористична операція у Найробі на завершальній стадії, звільнено майже всіх заручників

Бойовиків заблоковано в одному відсіку торгового центру, поліція готується до вирішального штурму. Спецслужби вже встановили особи терористів - це "багатонаціональна збірна з усього світу".

Кенійським силам безпеки вдалося у понеділок врятувати ще кілька заручників, захоплених бойовиками 21 вересня в торговому центрі ТЦ Westgate Найробі. Про це повідомив голова місцевої поліції Девід Кімайо.

Бої з терористами тривають, і в низці місць торгового центру відбуваються запеклі зіткнення, лунають сильні вибухи, зазначив він. "Поступово підрозділи спеціального призначення займають все нові позиції", - підкреслив шеф поліції.

За даними поліції, операція зі звільнення заручників вступила у завершальну стадію.

Британський телеканал Sky News веде прямий репортаж з місця подій. За його даними, потужний вибух стався на даху будівлі, після чого почалася стрілянина, яка потім затихла. Над будівлею торгового центру здіймається дим. Однак представники кенійських військових заявили, що це вони здійснили вибух, намагаючись проникнути у будівлю через дах.

Голова МВС Кенії Джозеф Оле Ленку заявив, що практично всіх заручників було евакуйовано з торгового центру Westgate у Найробі. За його даними, ще двох терористів було вбито під час операції у понеділок. Раніше повідомлялося про двох вбитих нападників. За даними міністра, число загиблих у терористичній атаці становить 62 людини.

ТАКОЖ: Кривава драма у Найробі наближається до розв'язки: "біла вдова" на чолі бойовиків, розповіді очевидців

Раніше повідомлялося, що серед загарбників є жінки і що нібито операцією керує відома "біла вдова". Спецслужби тим часом зібрали достатньо даних про терористів. "Ми знаємо, хто вони, їхню національність і чисельність. Це багатонаціональна збірна з усього світу", - цитує ИТАР-ТАСС представника спецслужб Кенії Джуліуса Карангі.

Загарбники погрожують убити заручників, якщо влада почне прямий штурм. Решту заручників ісламісти використовують як живі щити, передає Yahoo News з посиланням на AFP. Раніше кенійська влада оголосила, що війська заблокували бойовиків в одному відсіку торгового центру. При цьому відомо, що відвідувачі, які не встигли вибратися з Westgate, знаходяться в різних відсіках будівлі. Більша його частина - під контролем сил безпеки. Очевидці повідомляють, що над комплексом піднімається величезний стовп диму.

Про всяк випадок посилено заходи безпеки в аеропортах і морських портах, повідомляє Twitter кенійське видання The Daily Nation. Рішення виявилося ефективним - в аеропорту Найробі було заарештовано громадянина Нідерландів, можливо, причетного до теракту. 38-річний Мухаммед Ахмед Хусейн збирався вилетіти до Туреччини.

Угруповання "Аш-Шабаб" заявляє, що вилазка у Найробі стала помстою за участь кенійських військ у бойових операціях проти неї на території Сомалі.

Ватажкки угруповання фактично кинули виклик президенту країни Ухуру Кеніаті, який обіцяв затримати і суворо покарати терористів. "Звідки Кеніаті взяти сили, щоб погрожувати нам. Ми билися зі збройними силами Кенії протягом двох років. Якщо Ухуру хоче від нас миру, то йому слід вивести війська з Сомалі", - цитує агентство Рейтер офіційного представника командування "Аш-Шабаб" в Сомалі Абдіазіза Абу Мусаба.

Число жертв бойовиків ісламістського угруповання "Аш-Шабаб", які влаштували минулої суботи збройний напад на торговий центр у Найробі, сягає 68. Згідно з останніми даними, серед загиблих - племінник президента Кенії, троє громадян Великобританії, дві француженки, двоє дипломатів з Канади, Гани, громадяни ПАР, Індії, Республіки Корея, Нідерландів, а також колишній заступник кенійського відділення ЮНІСЕФ родом із Перу. Поранення отримали близько 300 осіб, у тому числі п'ять громадян США.

Як повідомлялося, терористи, увірвавшись до торгового центру, відпускали всіх мусульман і вбивали або забирали з собою тих, хто не міг процитувати Коран або назвати ім'я матері пророка Мухаммеда (Аміну). Очевидець, що вцілів, розповів Sky News, що бойовики відпускали тих, хто говорив арабською. Інших не щадили, причому холоднокровно розстрілювали дітей. Якщо ж хтось намагався втекти, ісламісти відкривали безладний вогонь. !zn

Читайте також:

У Кенії загинули 68 людей в результаті нападу ісламістів на ТЦ у Найробі, там залишаються заручники

В Нігерії переодягнені у військових ісламські бойовики розстріляли понад 140 осіб

США за інформацію про ватажків сомалійського угруповання "Аш - Шабаб" готові дати млн