UA / RU
Підтримати ZN.ua

Анкара готова організувати діалог президентів України та РФ – прессекретар Ердогана

За словами Ібрагім Калина, багато країн Заходу не мають таких конструктивних зв'язків з Росією як Туреччина.

Анкара готова зробити все від себе залежне для запобігання новій ескалації між Росією та Україною, заявив прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калин в інтерв'ю агентству «Анадолу». Він також додав, що протистояння України та Росії суперечить інтересам усього регіону, зокрема Туреччини.

«Безумовно, найкращим виходом було б вирішення питання самими сторонами, а саме Росією та Україною. То був би ідеальний варіант. Однак, якщо подібне не виходить, то Туреччина може зіграти роль, зробити конструктивний внесок у зниження напруженості. Анкара готова створити майданчик для діалогу і завдяки позитивним відносинам і з Москвою, і з Києвом, вжити заходів щодо недопущення ескалації», – заявив Калин.

За його словами, багато країн Заходу не мають таких конструктивних зв'язків з Росією. Тому, як додав Калин, у цьому сенсі Туреччина вигідно відрізняється.

«Останнє слово, звісно, за самими сторонами. Президент Туреччини може внести конструктивний крок та організувати діалог пана Путіна (президент РФ Владімір Путін – ред.) та Зеленського (президент України Володимир Зеленський – ред.), що сприятиме зниженню напруженості», – заявив Калин.

Він підкреслив, що Туреччина виступає проти процесів, які можуть спричинити нову війну на Донбасі.

«Ми із самого початку говоримо про це. Усі сторони відповідальні за зниження напруженості. Є кроки, які має зробити Росія, є те, що потрібно зробити Україні, а також НАТО та Західному блоку. Важливо відмовитися від провокацій та напруження протистояння. Інакше постраждають усі. Україна і так зазнала серйозних збитків від протистояння останніх років, загинули тисячі людей. Знову заявляю, що Туреччина і особисто президент Ердоган готові зіграти роль, спрямувати процес у правильне русло», – зазначив прессекретар президента Туреччини.

Читайте також: Рада Європи ініціює санкційну процедуру проти Туреччини

Нагадаємо, нещодавно президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував допомогти у переговорах між Україною та РФ для закінчення війни на Донбасі, а саме стати посередником між Зеленським та Путіним.

«Ми вітаємо всі зусилля, спрямовані на пошук оптимального рішення для повернення миру в Україну, для звільнення людей, які утримуються в полоні або які потрапили у найважчі життєві умови через багаторічні агресивні дії проксі-груп РФ», - відповіли на пропозицію Ердогана в Офісі президента України.

При цьому в РФ відкинули таку пропозицію турецького президента.