UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щеплення в соборі: Англійці вакцинуються під органну музику

Англійська служба охорони здоров’я організувала у соборі Солсбері центр вакцинації

© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times
© Tom Jamieson for The New York Times

Собор Солсбері приєднався до вакцинації у Великій Британії. Його органісти надають музичний супровід під час введення вакцини Pfizer-BioNTech проти коронавірусу. Вони навіть приймають запити. Про це повідомляє The New York Times.

Наразі в Британії проходять масові вакцинації, щоб випередити поширення нового штаму вірусу, виявленого в країні. Наразі близько 6,3 мільйонів людей отримали першу дозу вакцини, це становить трохи менше від 10 відсотків населення.

Англійська національна служба охорони здоров’я підписала контракти з десятками великих закладів, які працюватимуть як центри вакцинації. У понеділок вона оголосила про 33 нових місця, включаючи футбольний стадіон в Оксфорді, кілька спортивних центрів та концертну арену.

Пацієнти отримують вакцину в соборі в Солсбері з 16 січня, і в ньому проводяться сеанси щеплення двічі на тиждень для приблизно 1200 людей на день. Сесії тривають близько 12 годин, і більшу частину цього часу Девід Холлз та Джон Челленджер, органісти собору, забезпечують музичну підтримку, починаючи від відомих гімнів і закінчуючи мелодіями ярмарку та класичних ейфоричних творів.

Девід Холлз, органіст
Tom Jamieson for The New York Times

Це робить собор одним з небагатьох місць у країні, де зараз можна почути живу музику. Оскільки більша частина Британії втретє підпадає під обмеження, театри, музеї та концертні зали були змушені закрити. Але протягом останніх тижнів гонка британського уряду щодо вакцинації свого населення надала деяким культурним об'єктам дивовижну окупацію.

Деякі з них - наприклад, Музей медицини Такрей у Лідсі на півночі Англії та театр Хартфорд, що на північ від Лондона - стали центрами вакцинації, використовуючи свої великі, добре провітрювані приміщення та досвід управління натовпом. Відвідувачі тепер вишиковуються в чергу, щоб отримувати щеплення, замість того, щоб дивитись на вітрини чи співати під музичні твори.

Джон Челленджер, органіст
Tom Jamieson for The New York Times

Собор Солсбері - це, звичайно, більше релігійне місце, ніж культурне. Але окрім акомпанементу органу, кожен, щеплений в готичній будівлі 13 століття на південному заході Англії, може також милуватися його архітектурою та споглядати твори мистецтва на всій території, включаючи величезну лежачу фігуру скульптора Генрі Мура та гобелен сучасного британського художника Грейсон Перрі.

Ніколас Пападопулос, декан собору, заявив, що запропонував будівлю як центр вакцин, як тільки почув про успішну вакцинацію. Він з командою хочуть створити привітне, комфортне та заспокійливе середовище. "Очевидним рішенням було створення музики", - сказав Пападопулос.

Ден Хендерсон, один із лікарів, що курирують центр, сказав, що собор є ідеальним місцем для щеплень, оскільки його великий, протяжний простір знижує ризик зараження вірусом. Музика була бонусом, додав він, але вона мала медичну користь, оскільки знижувала тривогу людей. "Обстановка перетворює вакцинацію з медичного втручання на подію, - сказав він, - і це справді робить пацієнтів спокійними".

За його словами був лише один, випадковий, мінус - деякі пацієнти сиділи в зоні спостереження протягом півгодини, слухаючи музику, коли вони мали бути там лише 15 хвилин. Тому іноді музика фактично перешкоджає потоку пацієнтів, та Хендерсон вважає це чудовою проблемою.

Читайте також: The Economist: Україна отримає широкий доступ до вакцини від коронавірусу не раніше 2023 року

Нагадаємо, що кількість смертей від COVID-19 в Великобританії з початку пандемії перевищила 100 тисяч. Про це повідомив прем'єр-міністр Борис Джонсон.

А трохи раніше стало відомо, що за останні тижні дослідники зафіксували кілька тривожних нових варіантів SARS-COV-2. Такі нові мутації коронавірусу цілком можуть змінити масштаби пандемії в 2021 році.