UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ангелу Меркель нагородять за захист обрізання

Конгрес європейських рабинів нагородить канцлера ФРН Ангелу Меркель премією імені Іммануеля Якобовіца. Німецького лідера відзначили за підтримку єврейської громади Німеччини і захист її звичаїв, у тому числі обрізання.

Премія Іммануеля Якобовіца - найпочесніша нагорода європейських рабинів - буде вручена канцлеру Німеччини Ангелі Меркель у середу в Брюсселі.

"Таким чином буде відзначено її внесок у захист єврейських національних традицій, боротьбу з антисемітизмом і гармонізацію міжнаціональних відносин в європейських країнах", - повідомив прес-секретар Російського єврейського конгресу (РЄК) Михайло Савін.

Церемонія нагородження пройде у брюссельській синагозі за участю президента РЄК Юрія Каннера, керівників Конференції європейських рабинів та голови опікунської ради цієї організації, члена бюро президії РЄК Бориса Мінця.

Під захистом єврейських традицій, за який нагороджують канцлера, мається на увазі насамперед її виступ на підтримку традиційного єврейського обряду бріт-мілу - обрізання.

В кінці минулого року уряд Меркель вніс до парламенту законопроект, що дозволяє у країні обрізання в ритуальних цілях, і у грудні він був прийнятий переважною більшістю голосів. Закон також покликаний регулювати правила проведення цієї процедури: вона повинна здійснюватися в медичному закладі, фахівцем, що має відповідну підготовку (у тому числі представником релігійних громад).

Проблема навколо обрізання виникла у Німеччині у червні минулого року, коли суд землі Північний Рейн - Вестфалія у Кельні ввів заборону на цей обряд, прирівнявши його до заподіяння шкоди здоров'ю. У Німеччині діє прецедентне право, і рішення кельнського суду поширювалося на всі подібні випадки, що викликало хвилю обурення у єврейської та мусульманської громад країни.

Незабаром у Берліні і Баварії були подані судові позови проти "моелей", що проводять заборонені законом обрізання. І хоча обидві скарги були відхилені, Ізраїль звернувся до Меркель з проханням втрутитися і не допустити створення у країні законодавчої бази для заборони цієї релігійної практики. !zn

Читайте також:

Німецький суд визнав обрізання кримінальним злочином

Невдалий жарт Ангели Меркель посварив Німеччину та Угорщину

У Канаді з'явився посібник для мусульман: чоловік повинен керувати дружиною, "б'ючи її палицею"