UA / RU
Підтримати ZN.ua

Анджей Дуда не приїде на річницю авіакатастрофи у Смоленську через коронавірус

Польський президент мав відвідати місце церемонію вшанування пам'яті.

Президент Польщі Анджей Дуда не поїде в Росію і пропустить церемонію, присвячені 10-річчю авіакатастрофи у Смоленську через коронавірус. Ця поїздка мала відновити зв'язки між Москвою та Варшавою, зазначає Reuters.

Відносини між Польщею та Росією стали напруженими після того, як Володимира Путіна минулого грудня заявив, що Польща несе відповідальність за спалах Другої світової війни. Але на початку цього року російська влада зазначила, що буде співпрацювати з Польщею та проведе ювілейну церемонію у Смоленську.

Польські чиновники сподіваються, що поширення коронавірусу може зменшитися до дати проведення церемонії. Наразі розглядаються альтернативи того, як провести вшанування, проте жодного офіційного рішення щодо подій навколо річниці ще не прийнято.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ розбився літак Ту-154М з польським президентом Польщі Лехом Качинським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 чоловік, що знаходилися на борту.

Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулися до цієї теми. А на початку березня 2016 року було відновлено розслідування за фактом аварії літака.