UA / RU
Підтримати ZN.ua

АНБ дозволили продовжити збір даних про американців

Директор національної розвідки США Джеймс Клеппер заявив про те, що спецслужби і надалі будуть збирати інформацію про телефонні дзвінки підозрюваних.

Федеральний суд США дозволив Агентству національної безпеки (АНБ) продовжувати вести необхідний збір інформації про телефонні дзвінки американців.

Суд з нагляду за діяльністю іноземних спецслужб (United States Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC) у закритому режимі розглядав справу про правомочність масштабного збору метаданих в рамках розвідувальних заходів спецслужб відносно передбачуваних терористів та іноземних шпигунів, про що стало відомо після публікації даних, оприлюднених Едвардом Сноуденом.

Раніше директор національної розвідки Джеймс Клеппер "звернувся в FISC з проханням відновити законність збору метаданих, і суд відновив ці повноваження", йдеться в судовому рішенні.

Згідно з опублікованими 30 вересня газетою Guardian даними Сноудена, АНБ США зберігало метадані мільйонів користувачів інтернету, які не підозрювалися в протиправній діяльності. Раніше FISC постановив, що здійснюється урядом країни збір даних про телефонні дзвінки не порушує законодавство, зокрема, не порушує закон про недоторканність приватного життя.

Скандал про електронне стеження стартував з публікацій у британській газеті The Guardian: Сноуден передав у пресу секретний ордер суду, за яким спецслужби отримали доступ до всіх дзвінків найбільшого стільникового оператора Verizon, а також дані про надсекретної програмі Агентства національної безпеки PRISM, що дозволяє відстежувати електронні комунікації на найбільших сайтах. !zn

Читайте також:

Розвідка США зізналася, що практикує стеження через інтернет і телефони

Спецслужби США назвали електронне стеження "благом для пересічних американців"

ФБР хоче "прослуховувати" весь інтернет - від Gmail та Skype до ігрових чатів

Розвідка США тисячі разів перевищувала свої повноваження під час шпигунства