UA / RU
Підтримати ZN.ua

Amnesty назвала Єгипет в'язницею під відкритим небом

Порушення прав людини вже перевищили часи поваленого президента Хосні Мубарака.

Правозахисна організація Amnesty International звинуватила уряд Єгипту у боротьбі зі свободою вираження думок, яка перетворила країну у "в'язницю під відкритим небом" для критиків влади.

Amnesty заявила, що з грудня влади заарештували щонайменше 111 осіб за критику президента Абдельфаттаха аль-Сісі – кількість порушень прав людини в Єгипті вже перевершила часи поваленого президента Хосні Мубарака, передає Reuters.

"В даний час більш небезпечно критикувати уряд в Єгипті, ніж у будь-який час в новітній історії країни", - йдеться в заяві директора кампанії Amnesty по Північній Африці Наджі Бунаїма. "Єгиптяни, які живуть при президентові аль-Сісі, розглядаються як злочинці просто за мирне вираження своєї думки".

За словами Amnesty, служби безпеки закривали незалежні політичні, соціальні та культурні простори.

Ці заходи більш екстремальні, ніж всі, що бачили в репресивному 30-річному уряді колишнього президента Хосні Мубарака, перетворили Єгипет у в'язницю під відкритим небом для критиків. Твитнуть Поделиться

Прихильники Сісі стверджують, що президент, який був переобраний в березні, намагається боротися з ісламістським заколотом і відновити порядок в країні після довгих років хаосу після Арабської весни, яка змусила Мубарака піти у відставку в 2011 році. Вони кажуть, що Сісі поліпшив безпеку з 2013 року, коли в якості начальника армії він скинув президента ісламістів Мохамеда Мурсі після масових протестів проти його правління.

За словами Amnesty щонайменше 28 журналістів були серед затриманих з грудня 2017 року.

"Адміністрація президента аль-Сісі карає мирну опозицію і політичних активістів помилковим контртерористичним законодавством та іншими законами, які визначають будь-яке інакомислення як злочинний акт", - сказав Бунаїм.