UA / RU
Підтримати ZN.ua

Amnesty International: у світі зареєстровано найменшу кількість страт за останні десять років

Окрім Китаю 86% від сумарної кількості страт зафіксовано у Саудівській Аравії, Ірані, Єгипті та Іраку.

За 2019 рік у світі було страчено 657 людей, що на 5% менше, ніж у 2018 році, коли було проголошено 690 смертельних вироків. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Amnesty International.

В організації стверджують, що за останні десять років це найменша сумарна кількість страт по всьому світу, щоправда, в це число входять лише задокументовані випадки приведення у виконання вищої міри покарання. Правозахисники для прикладу наводять Китай, який не надає жодних відомостей Amnesty International, та насправді щороку там страчують "тисячі людей".

Як відомо, окрім Китаю 86% від сумарної кількості страт зафіксовано у Саудівській Аравії, Ірані, Єгипті та Іраку.

Так, в Ірані було страчено 251 особу, четверо з яких неповнолітні. У Саудівській Аравії стратили 184 людини. В Іраку число страт зросло за рік, щонайменше, вдвічі - в 2019 році воно складає не менше 100.

"В кінці 2019 року 106 країн (більшість держав світу) скасували смертну кару за законом за всі злочини, а 142 країни (понад дві третини) скасували смертну кару в законодавстві або на практиці", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що саудівські правоохоронці затримали брата і племінника короля Саудівської Аравії Салмана бен Абдель Азіза Аль Сауда, їх підозрюють у державній зраді. Їм загрожує довічне ув'язнення або смертна кара.

Обидва були конкурентами наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда Бін Салмана на престол.

Відзначимо, що в будинку саудівської королівської сім'ї сотні принців, а престол не передає від батька до сина.