UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американці допоможуть: у Польщі розповіли, на кого розраховують у питанні безпеки

Про Україну віце-прем'єр не згадав.

Військова безпека Польщі залежить від її власної армії та від альянсу зі Сполученими Штатами, заявив у суботу віце-прем’єр-міністр і лідер правлячої партії Ярослав Качинський, пише Reuters.

«Першою основою є наша власна сильна армія... Другою основою є альянс, звичайно в рамках НАТО, але насправді з однією країною — Сполученими Штатами, тому що це єдина країна, яка справді може допомогти», — сказав Качинський під час передвиборчого мітингу в східному польському місті Люблін.

Він додав, що для того, щоб США хотіли допомогти, Польща мусить бути здатною захистити себе.

«Якщо це об'єднати, то наші опоненти, ви знаєте, кого я маю на увазі — росіяни — знатимуть, що в нас є потужні сили, щоб захищатися, і крім того, американці також допоможуть. Тоді не буде війни, тоді ми дійсно в безпеці», — наголосив політик.

Польща  розглядає Москву як зростаючу загрозу та підтримує сильну присутність США в Європі, залишаючись менш довірливою до західноєвропейських союзників, таких як Німеччина.

Читайте також: Ми хочемо і будемо підтримувати Україну попри суперечки щодо зерна – віцепрем’єр Польщі Качинський

Від початку повномасштабного вторгнення Польща підтримувала Україну. Втім, добрі відносини Києва та Варшави дещо ослабли після суперечки щодо експорту української агропродукції.

Влітку 2022 року голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявляв, що війна в Україні наразі є «одною з найскладніших справ» для Польщі, адже від її закінчення залежить безпека Польщі у майбутньому.