UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський спецназ захопив головного розробника хімічної зброї для "Ісламської держави"

Раніше Сулейман Дауд аль-Афари працював на режим Саддама Хуссейна.

Бійці американського спецназу в ході контртерористичної операції в Іраку затримали головного розробника хімічної зброї для терористичного угруповання "Ісламська держава".

Про це в середу, 9 березня, повідомило агентство Associated Press.

У виданні нагадали, що минулого тижня Вашингтон повідомив про затримання одного з ватажків ІД, не уточнивши його імені.

У середу джерела агентства у військовій розвідці повідомили, що спецназ захопив Сулеймана Дауда аль-Афарі, який очолював проект зі створення хімічної зброї для ІД. Затримання відбулося в районі іракського міста Таль-Афар.

Аль-Афарі близько 50-ти років, раніше він був задіяний у розробці хімічної та біологічної зброї для режиму Саддама Хусейна.

Читайте також: Сирійська опозиція звинуватила Асада у використанні хімічної зброї

Існують всі ознаки, що у "Ісламської держави" вже є хімічна зброя. ЗМІ раніше повідомляли про застосування ІД хімзброї усирійському місті Мареа і при атаці на курдів в Іраку - в останньому випадку бойовики використовували іприт.

18 липня бійці курдського ополчення (YPG) і група моніторингу сирійського конфлікту заявили, що терористи ІД в кінці червня використовували отруйний газ при атаці на північно-східну територію Сирії, яка контролюється курдами.

На початку червня міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп заявила, що терористична організація ІД набирає висококваліфікованих фахівців для виробництва хімічної зброї, і вже застосовує хлор в Іраку.