UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський корабель збив безпілотник Ірану в Ормузькій протоці

Трамп заявив, що це була остання "ворожа" акція Ірану.

Президент Дональд Трамп каже, що військовий корабель США знищив іранський безпілотник в Ормузькій протоці на тлі посилення напруженості у відносинах між двома країнами, передає Reuters.

За словами Трампа, це остання "ворожа" акція Ірану. Він закликає інші країни засудити, як він каже, спроби Ірану порушити свободу судноплавства і глобальної торгівлі на стратегічному водному шляху в регіоні Перської затоки.

Як стверджує Трамп, безпілотник був збитий після того, як наблизився до американського корабля на відстань менше 1000 ярдів (близько кілометра) і не реагував на попередження.

Представник Пентагону Джонатан Хоффман підтвердив, що інцидент стався близько 10 годин ранку за місцевим часом, коли корабель проходив через Ормузьку протоку.

Нагадаємо, 4 липня поліцейські і митні органи Гібралтару за підтримки загону британських морських піхотинців затримали іранський супертанкер Grace 1. Влада заморської території Великобританії вважає, що танкер Grace 1 віз сиру нафту на нафтопереробний завод Баніяс в Сирії, що є порушенням санкцій, введених ЄС і США. Санкції Євросоюзу і США, введені в 2014 році, забороняють поставки нафти і нафтопродуктів режиму президента Башара Асада та закупівлі у нього нафти. Зокрема, дія санкцій розповсюджується і на компанію, якій належить сирійський НПЗ Баніяс.

В Ірані заявили, що британські морські піхотинці незаконно захопили іранський нафтовий танкер. У зв'язку з цим МЗС викликав посла Великобританії в Тегерані. Також Тегеран пригрозив захопити британський танкер у відповідь, якщо Лондон не поверне захоплений у Ірану танкер.

Іспанія заявила, що Гібралтар затримав Grace 1 після запиту США до Великобританії. За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерана з метою взагалі зупинити його експорт. Протистояння отримало військове вимірювання в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на танкери в Перській затоці, а Іран збив американський безпілотник.