UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американським бюджетникам повернуть зарплату заднім числом

Через політичну кризу державні відомства частково закриті в США з 1 жовтня. Але всім відправленим у вимушену відпустку бюджетникам виплатять зарплату.

Палата представників конгресу США у суботу, 5 жовтня, одноголосно проголосувала за те, щоб усі службовці, 800 тисяч людей, які опинилися в неоплачуваній відпустці після закриття держустанов, отримали свої зарплати за вимушено пропущені дні.

Білий дім заявив, що президент Барак Обама підпише цей документ. Але до цього законопроект ще повинен пройти сенат, де його, втім, теж схвалять без затримок.

Тим часом Пентагон наступного тижня повертає на роботу практично всіх працівників, відправлених у неоплачувані відпустки. Це близько 400 тисяч чоловік. Військові не припиняли служити весь цей час, і 30 вересня президент Обама, за кілька годин до вже неминучого закриття держструктур, підписав спеціальний законопроект (Pay Our Military Act), щоб фінансування в цій сфері не припинялося.

Проте міністерству оборони довелося відмовитися від послуг цивільного персоналу, а це сотні тисяч людей, що становить приблизно половину від загального числа тих державних службовців США, хто вимушено пішов у відпустку. Тепер, спираючись на юридичне тлумачення підписаного Обамою закону, міністр оборони Чак Гейґел прийняв рішення повернути людей з відпусток. Тому цивільні фахівці Пентагону наступного тижня зможуть повернутися на свої робочі місця.

Державні відомства частково закриті в США з 1 жовтня. Тисячі працівників подали документи на тимчасове отримання допомоги по безробіттю. Між тим, конгрес поки не може подолати політичну кризу і проголосувати за бюджет, що дозволило б знову відкрити підприємства держсектора. !zn

Читайте також:

Обама закликав республіканців прийняти бюджет і "зупинити цей фарс"

США продовжать виконувати зобов'язання по всьому світу, незважаючи на політичну кризу

Республіканці продовжать жорстку лінію у суперечці з Обамою

Глава МВФ Лагард заявила про загрозу кризи в США для всієї світової економіки