UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські конгресмени вимагають вигнати російського "Сатану" з України

Це стане відповіддю на заяву Росії про відмову продавати США ракетні двигуни, які можуть застосовувати у військових цілях.

Голова підкомітету Палати представників у справах збройних сил республіканець Майк Роджерс збирається внести до Конгресу поправку до проекту кошторису військових витрат США, яка зобов'яже президента почати з українським урядом переговори, спрямовані на припинення давньої співпраці Києва та Москви з обслуговування російських міжконтинентальних балістичних ракет, цитує InoPressa публікацію в популярному онлайн-виданні The Daily Beast.

Це стане відповіддю на заяву Росії про відмову продавати до США ракетні двигуни, які можуть застосовуватися у військових цілях.

Мова йде про ракети РС-20 "Воєвода" ("Сатана" за класифікацією НАТО). Вони були розроблені ще за радянських часів у дніпропетровському КБ "Південне", яке досі займається їхнім обслуговуванням. У лютневому інтерв'ю "Независимой газете" колишній начальник Головного штабу ракетних військ стратегічного призначення Віктор Єсін висловив думку, що зміна влади на Україні не завадить цій співпраці, але навіть якщо це станеться, Росія зможе обслуговувати свої РС-20 самостійно.

"У нас є міжурядова угода на цей рахунок, - сказав Єсін. - Це суцільна вигода для українського підприємства, і вона в основному існує на гроші, які сплачує Росія за забезпечення гарантійного нагляду за ракетним комплексом "Воєвода". Економічні зв'язки цінні, хто б не прийшов до влади в Україні. І я не передбачаю, що цю міжурядову угоду буде денонсовано".

У разі , якщо угоду все-таки буде розірвано, у Росії "будуть труднощі, тому що документація знаходиться в Україні, але тим не менше ця проблема вирішена", вважає Єсін.

Роджерс хоче домогтися припинення взаємодії КБ "Південне" (а також "будь-яких інших промислових підприємств України, які підтримують армію або військово-промисловий комплекс Російської Федерації") з Росією на тій підставі, що "незаконною окупацією української території і підтримкою угрупувань, що займаються підбурюванням до насильства і провокуванням сепаратистських рухів на Україні, Росія порушує свої зобов'язання за Будапештським меморандумом".

Згідно з цим меморандумом Україна відмовилася від власного ядерного арсеналу в обмін на гарантії своєї територіальної цілісності. Підписавши цей меморандум, Росія обіцяла утримуватися від військової загрози і військового примусу, спрямованих проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Якщо законопроект буде прийнято, міністру оборони Чаку Гейгелу доведеться протягом 30 днів надати Конгресу доповідь про те, як США планують досягти поставлених цілей, йдеться у статті. !zn

Читайте також:

Росіяни будують плани з видобутку корисних копалин на Місяці

Росія переносить сутичку зі США в космос

Росія порадила США запускати астронавтів за допомогою батута