UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американець, що надіслав Обамі листи з отрутою, уникнув довічного ув'язнення

Джеймс Еверетт Даншке погодився на угоду зі слідством. Зізнання, яке змушений був дати підсудний, дозволило уникнути можливих жертв.

Житель штату Міссісіпі Джеймс Еверетт Даншке, який розіслав у квітні минулого року листи з отруйним рицином американським сенаторам і президенту Бараку Обамі визнав свою провину. Він зробив заяву минулої п'ятниці під час слухань в окружному суді США в Оксфорді, штат Міссісіпі, і погодився на 25-річний термін ув'язнення.

Таким чином, підсудний погодився на угоду зі слідством, яка дозволила йому уникнути довічного позбавлення волі, пише The Huffington Post.

Даншке також готовий дати свідчення за звинуваченням у розбещенні малолітніх у рамках окремого розслідування, уточнює Yahoo News з посиланням на Reuters. Шериф округу Джим Джонсон, який надав допомогу ФБР у викритті і розшуку Даншке, охарактеризував його як маніпулятора, який вважає, що може "перехитрити будь-якого представника влади і будь-яку систему". Джонсон впевнений, що зізнання, яке змушений був дати підсудний, дозволило уникнути можливих жертв. Суд мав винести вирок протягом найближчих 60 днів.

Листи з отрутою було розіслано американським сенаторам і президенту у квітні 2013 року. Після того, як перший підозрюваний, двійник Елвіса Преслі Пол Кевін Кертіс, був відпущений, влада затримала і пред'явила звинувачення Даншке, який раніше працював з Кертісом і міг, як вважається, підставити його.

Даншке, невдалий політик і колишній тренер зі східних єдиноборств, звинувачується у зберіганні отруйної речовини рицин і у спробі використання його як біологічну зброю. У сміттєвому баку поруч з колишньою студією бойових мистецтв Даншке було знайдено респіратор, папір жовтого кольору, схожий на той, на якому було написано отруєні листи, кофемолку і гумові рукавички. На респіраторі та інших знайдених речі експерти виявили невелику кількість рицину. Одним із головних доказів провини Даншке стало його ДНК, виявлене на респіраторі.

Рицин - токсин, що одержують з касторових бобів. Він виглядає як білий порошок і добре розчиняється у воді. У разі проникнення у кров викликає летальний результат. При потрапляні на шкіру може бути менш небезпечним.

Барака Обаму вже намагалися труїти рицином. У грудні минулого року колишня актриса Шеннон Річардсон зізналася, що самостійно виготовила отруту і відправила його президентові і Майклу Блумбергу, який займав тоді пост мера Нью-Йорка. На думку федерального прокурора Малькольма Бейлза, її метою було не вбити політичних діячів, а підставити чоловіка. !zn