UA / RU
Підтримати ZN.ua

Америка залишає Афганістан на межі колапсу — The Economist 

Уряд Афганістану слабшає, тоді як «Талібан» отримує переваги.

США виводять війська з Афганістану. Паніка стрімко охопила деякі райони країни, адже вони потрапили під контроль «Талібану». Не минуло і трьох місяців після того, як президент США Джо Байден заявив, що останні американські війська будуть виведені з Афганістану до 11 вересня, як виведення американських сил вже майже завершено. Вихід з авіабази Баграм, що розташована за годину їзди на північ від столиці Кабула, фактично ознаменував кінець «вічної війни» для Америки. Але це не означає закінчення війни для Афганістану, адже там ситуація буде лише погіршуватися, пише The Economist.

Америка та союзники по НАТО витратили мільярди доларів на навчання та екіпірування афганських сил безпеки в надії, що одного разу вони зможуть вистояти самостійно. Але військові сили Афганістану почали слабшати ще до виходу Америки. Багато районів не готові чинити опір талібам. Навіть коли останні американські війська залишали Баграм, понад тисяча афганських солдатів були змушені втікати через кордон до сусіднього Таджикистану, намагаючись врятуватися від нападу талібів.

«Усі вражені тим, як швидко все розвалюється», - говорить західний дипломат.

На папері афганська армія та поліція більш численна та краще оснащена, ніж противники. Насправді ж вони часто поступаються значно меншим силам. Падіння морального духу - велика проблема. Війська скаржаться на те, що їх командири часто йдуть у відставку через невиплачену зарплату, нестачу їжі та боєприпасів. Виведення американців обмежило повітряну підтримку НАТО, на яку розраховували афганські сили. Їх власні ВПС – набагато слабша альтернатива.

Дані аналітичного центру Фонду захисту демократій у Вашингтоні оцінюють, що контроль «Талібану» охоплює близько половини з 400 округів країни. Уряд Кабула рішуче заперечує це і заявляє, що будь-які відступи були тимчасовими. Деякі райони переходили під контроль то однієї, то іншої сторони. Багато з них віддалені і мають незначну присутність уряду або ж слабке стратегічне значення. Але каскад перемог дав талібам імпульс до активних дій. Дипломати стурбовані, що все лише погіршиться.

«Талібан» також зробив пропагандистський крок, підкреслюючи власний «прогрес» і демонструючи свою силу. Багатьом афганцям набридло корумповане та віддалене управління, яке приносить мало користі громадянам. Можливо, їм не подобаються суворі принципи руху «Талібан», але вони також і не довіряють уряду.

Таліби не змогли захопити місто Мазар-і-Шаріф. Армія швидко розповсюдила власні фотографії в соціальних мережах, аби показати, що повністю контролює західні ворота. Місто почало заспокоюватися, але урядові представники знаходяться занадто далеко. Тисячі людей із сільської місцевості тікають в міста, шукаючи захисту від талібів.

22-річний водій із сусіднього району Муртаза Султані каже, що його сільський район навіть не чинив опір талібам. Він покинув дім, бо «Талібан» шукав добровольців.

«Навіть якщо вони нас не вбивають, вони обмежують права людей, і так жити не можна. У мене немає грошей на виїзд, а кордони закриті», - говорить він.

Виїзд - це проблема для всіх. У паспортному столі в Кабулі тисячі афганців чекають в черзі, іноді цілими днями, щоб отримати відповідні документи. Багато афганців з гіркого досвіду знають, що означає бути біженцем, тому це не простий вибір. Проте перспектива майже нестримного наступу «Талібану» допомагає їм прийняти рішення.

«Я хочу поїхати в Тегеран», - говорить 34-річний маляр Джамалуддін Бехбуді. Іран, поряд з Пакистаном, Туреччиною та Середньою Азією, є популярним вибором для втечі. Але пандемія ускладнила подорожі усім. У самому Мазарі-Шаріфі погіршення ситуації з безпекою призвело до того, що багато країн, включаючи Іран, закрили свої консульства.

Президент Ашраф Гані намагається мобілізувати ополченців, щоб посилити слабку армію. Така мобілізація стала б тимчасовим заходом, щоб дати армії простір для дихання і дозволити їй перегрупуватися, говорить він. Нові сили координуватимуться з урядовими військами. Але перспектива створити приватні армії воєначальників викликає страх, нагадуючи про анархію 1990-х. Такі ополченці, підняті за етнічною ознакою, як правило, налаштовувались один проти одного та населення в цілому.

Солдат зі східної провінції Лагман Матіулла Тарахель вважає, що створення збройних сил - це захоплення влади.

«У нас був досвід цього. У людей є вороги. Можливо, ці військові захочуть вбити своїх опонентів, але скажуть, що це був таліб», - каже він.

Коли Америка повністю піде, а афганські сили стануть ще слабшими, таліби побачать свої перспективи. Зараз вони не контролюють жодного великого міста, однак захоплення сільської місцевості чинить тиск на міські центри, але «Талібан» може не поспішати з цим питанням. Як правило, талібам не вистачає важкої зброї. Їм також може не вистачити чисельності, щоб взяти місто під час стійкого опору. До того ж, контроль міста міг би принести нові проблеми, адже таліби не вміють надавати державні послуги.

Силове захоплення Кабула - це «не політика талібів», заявив прес-секретар «Талібану» Сухаїл Шахін. Найкращим курсом може бути вичікування, поки уряд сам впаде. Спецслужби вважають, що уряд Гані може розвалитися протягом шести місяців.

Амір Мохаммаді з Мазарі-і-Шаріф каже, що багато його ровесників бояться похмурого майбутнього.

«Схоже, що далі буде тільки гірше. Краще просто піти», - каже він.

Читайте також: США завершать найтривалішу війну в своїй історії 31 серпня

14 квітня президент США Джо Байден заявив про необхідність «покласти край найтривалішій війні Америки» беззаперечним виведенням військ з Афганістану.

Американський військовий контингент має вийти з країни до 11 вересня 2021 року - символічної дати атаки терористів «Аль-Каїди» на вежі Всесвітнього торгового центру. Теракт став найбільшим в історії, за офіційними даними, загинули 2996 людей осіб, понад шість тисяч постраждали.

У відповідь на атаку США посилили заходи безпеки всередині країни і ввели війська в Афганістан, підозрюючи талібів у переховуванні бойовиків «Аль-Каїди». На сьогодні зі 100 тисяч американських військових в Афганістані залишилося близько 3 500, за час місії загинули 2 488 солдатів.

Експерти побоюються, що виведення американських військ з Афганістану дестабілізує ситуацію в регіоні та посилить позиції бойовиків. З іншого боку, виведення військового контингенту дозволить США завершити одну з найбільш затяжних військових кампаній у своїй історії.