UA / RU
Підтримати ZN.ua

Америка вперше визнала публічно: США надають українським військам розвідувальну інформацію для протидії агресору — CNN

Частина розвідданих надходить до України максимально оперативно.

Міністр оборони Ллойд Остін вперше публічно заявив, що США надають розвідувальні дані українським силам для проведення операцій на Донбасі, повідомляє CNN.

«Ми надаємо їм розвідку для проведення операцій на Донбасі, це вірно», – сказав Остін, відповідаючи на запитання сенатора-республіканця Тома Коттона, чи надають США розвідувальні дані, щоб допомогти Україні здійснити напади на російські війська в контрольованому сепаратистами регіоні Донбасу або в Криму, під час засідання Комітету з питань збройних сил Сенату.

При цьому Криму у своїй відповіді Остін не згадав.

Він також зазначив, що США не відмовляють Україну від нападів на російські війська в цих районах.

Це перший випадок, коли американський чиновник публічно визнав роль США у війні в Україні.

Високопоставлений чиновник з міністерства оборони зазначив, що частина розвідданих поступає Україні «майже в реальному часі».

«Ми продовжуємо надавати корисну інформацію та розвіддані Збройним силам України у їхній боротьбі. Оскільки ця боротьба все більше переміщується в регіон Донбасу, ми будемо коригувати наш інформаційний вміст і потік відповідно до потреб», – сказав він після слів Остіна.

І Остін, і голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі сказали сенаторам, що Пентагон робить усі можливі кроки, щоб допомогти Україні у боротьбі проти Росії. Допомога США в сфері безпеки надходить в Україну "швидше, ніж більшість людей могли б уявити", - сказав Остін комітету в четвер.

Під час спілкування із сенаторами Остін зазначив, що США надали Україні «ті засоби, які є актуальними та ефективними в цій боротьбі».

«Ви бачили, що ми надаємо величезну кількість протиброньових, зенітних засобів, комунікаційних засобів, а також БПЛА. І ми також прагнемо допомогти їм у низці інших способів», - він сказав.

Водночас міністр оборони зазначив, що Пентагон планує оновити рекомендації щодо обміну розвідданими з Україною, зокрема уточнити «кількість, зміст та тип інформації», що надається про дії противника на Донбасі.

Читайте також: Росія вивела війська з півночі для подальшого перекидання на схід України – британська розвідка

Нагадаємо, що Білий дім підтвердив, що перед початком війни  США надавали Україні інформацію щодо планів Росії розпочати вторгнення та переміщення її військ до кордонів.