UA / RU
Підтримати ZN.ua

Америка не готова до великої війни — двопартійна комісія

Країна не усвідомлює небезпек, що чекають на неї попереду, і витрат на підготовку до них.

Військова позиція Америки підривається. Про це йдеться у звіті, опублікованому 29 липня двопартійною комісією, якій Конгрес доручив ретельно проаналізувати Стратегію національної оборони адміністрації Байдена, документ, опублікований два роки тому.

У 2018 році попередня подібна комісія попереджала, що Америка "може зіткнутися з труднощами, щоб виграти або, можливо, програти війну проти Китаю або Росії". Цього разу формулювання більш жорсткі. Загрози для Америки, включно з "можливістю великої війни в близькому майбутньому", є найсерйознішими з 1945 року, йдеться в доповіді. Країна не тільки не усвідомлює їхнього масштабу, але й не готова відповісти на них, пише журнал The Economist.

Згідно зі звітом, найсерйознішою проблемою для США є Китай. Країна "випереджає" Америку не лише за розміром, але й за "можливостями" своїх збройних сил, а також за обсягами оборонного виробництва, і, ймовірно, перебуває на шляху до досягнення своєї мети — вторгнення на Тайвань до 2027 року, стверджує комісія.

Читайте також: У США не вистачає потужностей для виробництва тієї кількості зброї, яка необхідна Україні — NYT

Росія викликає менше занепокоєння, але, все ще становить серйозну загрозу. У звіті також зазначається, що Америці слід збільшити свою присутність у Європі до рівня повного бронетанкового корпусу. Це має супроводжуватися додатковими засобами, такими як протиповітряна оборона та авіація. 

"Ці загрози посилюються політичним і військовим зближенням між Китаєм, Росією, Північною Кореєю та Іраном, включаючи передачу озброєнь, технологій і досвіду ведення бойових дій. Це створює "реальний ризик, якщо не ймовірність, — зазначає комісія, — що конфлікт в будь-якому місці може перерости в глобальну війну", — повідомляє журнал.

Крім того, комісія не закликає повернутися до призову, від якого відмовилися в 1973 році, але натякає на це, кажучи, що повністю добровольча армія зіштовхується з "серйозними питаннями".

Читайте також: У США випробували гіперзвукову зброю

У відповідь на ці проблеми комісія пропонує кілька рекомендацій. Одна з них полягає у зміцненні альянсів. 28 липня адміністрація Байдена зробила великий крок у цьому напрямку, оголосивши про створення нового "бойового" штабу в Японії для командування всіма армійськими, військово-повітряними й військово-морськими силами в країні.

Іншим кроком є реформування Пентагону, чию практику закупівель, досліджень і розробок називають "візантійською". Також комісія пропонує різко збільшити оборонні видатки, які, згідно з прогнозами, залишатимуться незмінними в реальному вимірі протягом наступних п'яти років, попри рекомендацію попередньої комісії щодо щорічного зростання на 3-5% в реальному вимірі.

Щоб оплатити все це, у доповіді пропонується запровадити додаткові податки й скоротити витрати на охорону здоров'я та соціальне забезпечення. Комісія вважає, що часу втрачати не можна.

Читайте також: Чи дотримуються США необхідних військових витрат? — Bloomberg

Раніше газета The Times також зазначала, що США повинні збільшити витрати на оборону. Кошти слід витрачати на кораблі та зброю, оскільки Китай і Росія погрожують випередити США.