UA / RU
Підтримати ZN.ua

Америці варто запозичити європейські закони про конфіденційність даних - the Economist

Споживачі повинні відповідати за свої особисті дані

Америка рідко звертається до бюрократам Брюсселя за порадою. Комерційна свобода приваблює більше, ніж дирижизм. Але коли справа доходить до конфіденційності даних, справа в копіюванні найкращих європейських підходів є переконливою, повідомляє The Economist.

В наступному місяці набуде чинності "Загальний регламент щодо захисту даних" (ЗРЩД - Постанова ЄС, з допомогою якого Європейський парламент, Рада Європейського союзу і Європейська комісія підсилюють і уніфікують захист персональних даних усіх осіб у Європейському союзі – ред.). Постанова також направлено на експорт даних з ЄС).

ЗРЩД має свої недоліки, але його передумова полягає в тому, що споживачі повинні відповідати за свої персональні дані, є правильною. Закон дозволяє користувачам отримувати доступ і виправляти інформацію, яку фірми тримають на них. Це дає споживачам право передавати свої дані в іншу організацію. Це вимагає від компаній визначення того, як вони захищають дані. І це дозволяє регуляторам стягувати великі штрафи, якщо фірми порушують правила.

Америка прийняла правила конфіденційності у таких областях, як охорона здоров'я. Але ніколи не приймала всеосяжного закону про захист даних. Остання спроба, "Білль про права споживачів", введений в 2012 році адміністрацією Обами, помер повільною смертю в Конгресі. ЗРЩД повинен надихнути ще одну спробу.

Недоліки на шляху до саморегуляції Америки стануть більш ясними на тижні. Великі частини інтернет-економіки підживлюються даними, якими споживачі діляться, навіть не замислюючись про це. Приватні охоронні фірми компаній обманюють в тому, що вони роблять з інформацією своїх користувачів. Facebook втянувся в кризу після новин про те, що дані про 87 мільйонів користувачів були передані фірмі, що займалася політичною кампанією. Широко поширена крадіжка ідентифікаційних даних; за деякими оцінками, річна вартість інформацією американських споживачів перевищує $ 16 млрд. 29 березня Under Armor, бренд одягу, повідомив, що хакери отримали доступ до інформації про 150-мільйони користувачів свого додатки MyFitnessPal.

Ці скандали вказують на переваги саморегуляції. Противники законодавства про конфіденційність давно стверджують, що введення правил буде перешкоджати інноваційним технологіям. Тим не менш, оскільки довіра вилазить з системи, інновації, ймовірно, постраждають. Якщо споживачі турбуються про те, що додатки для смартфонів зможуть робити з їх даними що захочуть, то буде випущено менше нових пропозицій, особливо в області штучного інтелекту. Цього тижня з'ясувалося, що Grindr, додаток для знайомств, призначений для геїв, ділився інформацією про ВІЛ-статус користувачів з іншими фірмами.

Тім Кук, виконавчий директор Apple (який, за загальним визнанням, продав свою ідею, що дані своїх клієнтів не повинні бути джерелом прибутку), назвав конфіденційність "правами людини". Навіть Марк Цукерберг, бос Facebook, сигналізує про відкритості регулювання. Разюче, що багато фірм, які готуються до прибуття ЗРЩД в Європу, з ентузіазмом переконують, що закон змусив їх привести в порядок свої дані.

Необхідність мінімізації правової фрагментації лише додає до справи, коли Америка адаптує частково ЗРЩД. Однією з причин нових правил ЄС було узгодження законів про захист даних, щоб фірми могли легше вести бізнес по всій Європі. Америка рухається в зворотному напрямку. Держави, які виявили потребу в більшій конфіденційності, розробляють свої власні закони. Наприклад, у Каліфорнії існує законодавство, яке створило б органу захисту даних для регулювання того, як великі технічні компанії штату використовують особисті дані каліфорнійців.

На міжнародному рівні Америка все частіше стає осторонь. Будь-яка американська фірма, яка обслуговує європейських клієнтів, у найближчий час не буде мати ніякого вибору, крім як дотримуватися ЗРЩД; деякі фірми планують використовувати правила в усьому світі. Інші країни приймають закони в стилі ЗРЩД. Аналогічний режим по обидві сторони Атлантики допоможуть зберегти дані, що проходять через кордони. Альтернатива, регульована клаптева гра, зробило б більш важким для Заходу можливість накопичити загальний запас даних навчання штучного інтелекту, щоб конкурувати з Китаєм.

Введення особистого в дані

Америці не потрібно адоптувати ЗРЩД повністю. Законодавство далеке від досконалості. Майже в 100 статтях, воно занадто складне і намагається досягти дуже багато чого. Витрати на дотримання вимог для невеликих фірм, зокрема, виглядають обтяжливими. Крім того, частини ЗРЩД не в змозі виконати конституційну гарантію свободи слова Америки.

Але це аргументи на користь використання ОРЗД в якості шаблону, а не для ігнорування проблеми захисту даних. Якщо Америка як і раніше піде по своєму шляху, вона не зможе захистити недоторканність приватного життя своїх громадян і довгострокове здоров'я своїх фірм. Економіка даних Америки процвітала досі за якими-небудь правилами. Ця епоха закінчилася.

Європол заарештував лідера великої кіберзлочинного синдикату - OCCRP. Поліція ще не представила подробиці про лідера злочинного угруповання, крім того, що він має українське походження.

Росія є лідером міжнародної кіберзлочинності. У 2017 році кіберзлочинність завдала світу збитків на 600 млрд доларів США.

Ворожі держави ховаються за "незалежними" хакерами - Washington Post. Більш 30 країн зараз використовують агресивні кіберможливості. Деякі з них покладаються на хакерів, які не працюють на уряд.