UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія становить загрозу для Аландських островів в Балтійському морі — The Telegraph

Морське спостереження на Аландських островах посилилось після вступу Фінляндії до НАТО і вторгнення Росії в Україну.

Хоча спостереження за морем по всій Європі посилилось після вторгнення Путіна в Україну, ситуація набагато складніша навколо Аландських островів, віддаленого архіпелагу в Балтійському морі. Згідно з міжнародним пактом про безпеку, острови повністю демілітаризовані, без жодних укріплень чи військових сил у цьому районі. Тому патрулювання островів на предмет будь-яких російських загроз стало дуже важливим, зазначає Джеймс Ротвелл, берлінський кореспондент газети The Telegraph.

"Все стало більш напруженим. Ми дуже уважно стежимо за тим, що відбувається, але не в нашій зоні операцій, а за її межами, щоб отримати інформацію про те, що, можливо, наближається до наших вод", — сказав лейтенант Юрій Ялава в інтерв'ю The Telegraph, який патрулює води поблизу Аландських островів, автономної території Фінляндії.

Читайте також: Україна отримує від Фінляндії новітні військові розробки ‒ Yle

Лейтенант Ялава повідомляє, що головною проблемою для Аландських островів є "блукаючі" човни й кораблі, які, можливо, намагаються перерізати підводні кабелі або пошкодити інші ключові об'єкти інфраструктури. Такі напади є частиною гібридної війни Росії проти Європи, своєрідною помстою за рішучу підтримку Заходу України.

Ще однією проблемою для Аландських островів є так званий тіньовий флот Росії — танкери під іноземними прапорами, які обходять санкції, перевозячи нафту та інші товари до Росії. Оскільки ці судна оминають територіальні води Фінляндії, мало що можна зробити, щоб зупинити їх — але вони також становлять значну екологічну небезпеку, оскільки перебувають у поганому стані, вважає Ялава.

Читайте також: Кордон Фінляндії з Росією поки залишиться закритим — глава МЗС Валтонен 

Раніше Еліна Валтонен, міністр закордонних справ Фінляндії заявила, що уряд країни виступає проти проведення переговорів між Трампом та Путіним у Гельсінкі. Фінляндія відмовляється від своєї колишньої ролі нейтрального посередника, посилаючись на необхідність протистояти російській агресії.