UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Аль-Каїда» не може проводити атаки за межами Афганістану - Ентоні Блінкен

Держсекретар США зазначив суперечливий склад уряду в Афганістані, що сформували таліби.

Терористичне угрупування «Аль-Каїда» в тій ситуації, що склалася зараз в Афганістані, не зможе проводити атаки за межами країни, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, посилаючись на дані розвідки, на засіданні комітету.

"Поточна оцінка розвідувального співтовариства полягає в тому, що давним-давно можливості« Аль-Каїди »настільки сильно деградували, що вона не в змозі проводити атаки за кордоном", - заявив Блінкен в ході слухань в комітеті із закордонних справ палати представників США, відзначивши, що влада США все одно буде "зберігати підвищену пильність", щоб не допустити повторного виникнення такої загрози.

Він зазначив, що до складу уряду в Афганістані, яке сформували таліби, входять члени з "дуже складним послужним списком". Наприклад, розшукуваний ФБР міністр внутрішніх справ Сираджуддін Хаккані. За його словами, США будуть співпрацювати з урядом талібів, "виходячи з того, чи просуває він наші інтереси".

Також держсекретар оголосив, що адміністрація США надасть народу Афганістану гуманітарну допомогу на $64 млн для задоволення найважливіших потреб в галузі охорони здоров'я та харчування, а також для захисту жінок і дітей.

Крім того, Блінкен сказав, що планує призначити високопоставленого чиновника Держдепу, щоб "повністю зосередитися" на підтримку жінок, чиї права виявилися під загрозою з боку режиму талібів.

11 вересня 2001 року бойовики «Аль-Каїди» влаштували серію терактів в США. Терористи-смертники захопили чотири літаки: два з них врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, ще один звалився на будівлю Пентагону у Вашингтоні, а четвертий впав у штаті Пенсільванія. Жертвами терактів стали 2 977 осіб.

Таліби відмовилися видати США лідера «Аль-Каїди», організатора терактів 11 вересня Усаму бен Ладена, що послужило приводом для початку 20-річної війни США в Афганістані.

Читайте також: Байден назвав теракти 11 вересня найбільшою силою, яка об'єднує Америку перед обличчям незгод

Федеральне бюро розслідувань США розсекретило перший документ, що стосується терактів 11 вересня 2001 року. Відповідне розпорядження президент США Джо Байден підписав 3 вересня.

Двадцять років тому бойовики терористичного угруповання «Аль-Каїда» захопили чотири пасажирські літаки і використовували для атаки цілей в Нью-Йорку і Вашингтоні.