UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агентство Fitch дало оцінку економічним й політичним наслідкам протестів у Росії

На рейтинг Росії негативно впливає ризик введення нових санкцій.

Авторитетне міжнародне рейтингове агентство Fitch оцінило можливі короткострокові і довгострокові наслідки арешту російського опозиціонера Олексія Навального і масових акцій протесту на його підтримку.

Акції протесту відбулися майже по усій Росії наприкінці січня і початку лютого, йдеться в опублікованому 5 лютого прогнозі Fitch.

Агентство залишило довгостроковий суверенний рейтинг Росії на рівні BBB зі стабільним прогнозом. BBB – це рейтинг інвестиційної категорії, що свідчить про низькі на даний момент ризики дефолту. Однак це один з найнижчих рейтингів інвестиційної категорії.

Наголошується, що на рейтинг Росії як і раніше негативно впливає ризик нових санкцій. При цьому агентство не очікує введення в найближчому майбутньому нових санкцій США, оскільки адміністрації Джо Байдена необхідний час для вироблення власної санкцій політики. Ризик масштабних секторальних санкцій США, на кшталт санкцій проти суверенного боргу або заборони для російських банків здійснювати транзакції в доларах, в Fitch оцінюють як невисокий. Імовірність введення нових адресних санкцій ЄС у зв’язку з арештом Навального, проте, зросла.

Протести у Росії аналітики описують як "численніші, ніж раніше". Відзначається і потенціал для подальших соціальних хвилювань. У короткостроковій перспективі Fitch не бачить загрози дестабілізації ситуації у Росії. При цьому отримання "Єдиною Росією" конституційної більшості на виборах до Державної думи може бути ускладнене. Також може вирости дефіцит бюджету.

Читайте також: Брали участь в мітингах в підтримку Навального: Кремль висилає з країни трьох дипломатів

"У довгостроковій перспективі більш тривалі протести можуть призвести до підриву авторитету уряду", – мовиться у прогнозі.

Згадуються в аналітиці й майбутні вибори президента, які заплановані на 2024 рік. Поправки до конституції, що дозволяють Володимиру Путіну балотуватися на черговий термін, на думку Fitch, усунули невизначеність, але при цьому створили низку проблем – збільшивши залежність системи від однієї людини та зробивши менш імовірним проведення інституційних реформ, відсутність яких, на думку агентства, веде до зростання протестних настроїв і негативно впливає на перспективи економічного зростання.

З 23 січня по 2 лютого до судів Москви надійшло майже 5 тисяч адміністративних справ, пов'язаних із масовими акціями на підтримку Олексія Навального. Майже тисячу людей судді відправили за ґрати, повідомляє Meduza.

З 4908 справ суди розглянули вже 2204: 35 справ за статтею про непокору поліції і 2169 справ за статтею про порушення порядку проведення публічного заходу. 972 людини відправлені під арешт, 1227 суди виписали штрафи.

Усього в суди надійшло 54 справи за статтею про непокору, решта - за статтею про порушення порядку проведення публічного заходу. За нею в РФ притягують до відповідальності будь-якого затриманого на несанкціонованому опозиційному мітингу, якщо немає можливості інкримінувати більш тяжку статтю.

У Санкт-Петербурзі суди заарештували 354 людини, 659 - оштрафували.

2 лютого Олексія Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за «неодноразове порушення громадського порядку» після умовного засудження. З терміну відняли 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер має провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців.

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію з Німеччини. У берлінській клініці «Шаріте» політик проходив курс лікування і реабілітації після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок».

При проходженні паспортного контролю Навального затримали на тій підставі, що він 29 грудня був оголошений в розшук як порушник умов випробувального терміну.

На наступний день після затримання Навального заарештували на місяць, засідання суду організували прямо в поліцейській дільниці.

Євросоюз засудив дії Кремля, а Литва, Латвія й Естонія закликали ЄС посилити санкції проти Росії.

23 січня в РФ відбулися масові протести, поліція затримала майже 3,5 тисяч осіб. Через тиждень було затримано ще майже 4 тисячі людей.

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Про це читайте в статті Олексія Коваля «Путіну потрібен Навальний» у ZN.UA.