UA / RU
Підтримати ZN.ua

Агресія Росії проти України зміцнила рішучість США посилити НАТО

Вживають заходів, що покликані запевнити союзників у Центральній і Східній Європі в тому, що вони можуть розраховувати на підтримку з боку США. Україні ж буде надано додаткову військову допомогу.

Агресія Росії проти України зміцнила рішучість США посилити НАТО, заявив міністр оборони США Чак Гейґел після зустрічі у Пентагоні зі своїм польським колегою Томашем Симоняком.

Гейґел зазначив, що НАТО переживає зараз важливий момент, і висловив стурбованість "активністю Росії, що дестабілізує ситуацію" на сході України: "Дії, вжиті Росії за останні два місяці, є не просто безвідповідальними і порушують територіальну цілісність та суверенітет суверенної держави. Вони є загрозливо безвідповідальними".

Гейґел також повідомив, що приймаються заходи, покликані запевнити союзників у Центральній і Східній Європі в тому, що вони можуть розраховувати на підтримку з боку США: "Цих заходів вживають не для того, щоб спровокувати Росію або погрожувати їй, а для того, щоб продемонструвати прихильність НАТО принципам колективної оборони".

- Кисельов поскаржився, що НАТО його душить, Путін у відповідь пообіцяв всіх задушити сам (ВІДЕО)

США вже направили до Польщі ще 12 винищувачів F-16. Ймовірно, вони будуть перебувати там до кінця року. Окрім того, в четвер військово-морське командування НАТО повідомило про те, що в Балтійське море направлено чотири мінні тральщики і корабель підтримки. Кораблі надано військово-морськими силами Норвегії, Нідерландів, Бельгії та Естонії. Керівництво НАТО також чітко дало зрозуміти, що має намір утримуватися від військового втручання в ситуацію в Україні, що не входить до альянсу.

Гейґел оголосив про намір США надати Україні додаткову військову допомогу, в тому числі направивши в країну медикаменти, військові каски, матраци і водоочисні установки. Незважаючи на прохання про надання військової допомоги інших видів, адміністрація Обами досі надавала Україні фінансову допомогу, продовжуючи чинити дипломатичний тиск на Росію.

Польща, яка є членом НАТО, також стурбована діями Росії і веде переговори з американцями про модернізацію своїх збройних сил.

Як заявив міністр оборони Польщі, те, про що він дізнався, обнадіює: "Ми хочемо, щоб Польща максимально тісно співпрацювала з Заходом, з НАТО і з Сполученими Штатами, і це єдиний спосіб гарантувати нашу безпеку".

Висловивши надію на те, що переговори зможуть сприяти розрядці напруженості, Гейґел не став виключати ймовірність того, що Росія зможе спробувати повернути собі частину території і відновити вплив, втрачений після розвалу Радянського Союзу, заявивши, що, "знаючи про те, що відбувалося в минулому, не слід виключати ймовірність будь-якого розвитку ситуації". !zn

Читайте також:

НАТО активізує військові навчання і розгорне додаткові сили в Європі

Сенатор Маккейн закликав допомогти Україні озброєннями

НАТО направить додаткові кораблі в Балтійське і Середземне море

The Washington Post: У Путіна є три "українських сценарії", і всі вони небажані для Заходу