UA / RU
Підтримати ZN.ua

Африканський Союз призупинив членство Єгипту до відновлення у країні конституційного ладу

Африканський союз призупинив членство Єгипту в міжнародній організації. Норми Африканського союзу передбачають такі заходи, коли у країні-учасниці відбувається державний переворот. У поточному році це вже другий випадок виключення держав з організації.

Африканський Союз 5 липня прийняв рішення призупинити членство Єгипту в цій організації, повідомляє Reuters з посиланням на функціонера АС, знайомого з ситуацією.

Адморе Камбудзи, що обіймає посаду секретаря АС щодо миру і безпеки, розповів, що керівні органи Союзу прийняли таке рішення до відновлення в Єгипті конституційного ладу.

Раніше із засудженням подій в Єгипті виступила Туреччина, що різко засудила участь армії у зміщенні президента-ісламіста Мохамеда Мурсі, повідомляє Reuters. На думку Анкари, такий розвиток ситуації є "неприпустимим". Окрім того, в Афганістані пройшли масові маніфестації на підтримку поваленого єгипетського президента.

Арабські країни Перської затоки, у свою чергу, поставилися до зміни єгипетської влади спокійніше. Керівники Катару і Саудівської Аравії привітали з призначенням тимчасового президента Єгипту Адлі Мансура, а також висловили сподівання на добрі відносини надалі.

США висловили глибоку стурбованість тим фактом, що президент Єгипту був відсторонений від влади військовими. Барак Обама закликав нову владу країни якомога швидше провести вибори і повернути ситуацію у конституційне русло.

Мурсі був відсторонений військовими від влади у ніч на 4 липня. Генерали не стали брати управління країною на себе і призначили тимчасовим главою держави голови Конституційного суду Адлі Мансура, який вже приніс присягу і пообіцяв незабаром провести вибори.

Африканський Союз - організація, створена при активній участі колишнього лівійського диктатора Муаммара Каддафі в 2000 році. Її членами є майже всі країни Африки. !zn

Читайте також:

Дев'ять міністрів Мурсі подали у відставку

Військові заборонили президенту Єгипту і його соратникам виїжджати з країни

Після путчу в Єгипті на світових ринках подорожчали нафта і золото

"Перезавантаження революції" в Єгипті - перші підсумки