UA / RU
Підтримати ZN.ua

2017 рік виявився найбезпечнішим для пасажирських авіаперевезень - The Economist

За минулий рік відбулося найменше авіакатастроф за весь час.

Комерційні авіарейси, схоже, стають безпечнішими. Згідно з даними, опрелюдниними Aviation Safety Network (ASN), за 2017 рік сталося лише 5 смертельних аварій під час цивільних польотів на літаках, здатних розмістити від 14 і більше пасажирів на борту. Всього за рік загинув 31 пасажир.

Про це пише The Economist, додаючи, що це найнижчий показник за весь час фіксування таких даних. Крім того, вперше з 1957 року жоден пасажирський реактивний авіалайнер не зазнав смертельної аварії. Всі загиблі за рік пасажири летіли на гвинтових літаках. Для порівняння, в 1972 року сталося 55 аварії, які відібрали життя 2400 людей. І тоді 60% цих смертей припадало на літаки з реактивними двигунами.

Видання зауважує, що кількість авіакатасроф стабільно скорочується з 1997 року. Президент ASN пов'язує це із заходами безпеки, запровадженими міжнародними організаціями, такими як Міжнародна асоціація повітряного транспорту і Міжнародної організації цивільної авіації, яка входить в ООН. Втім, президент США Дональд Трамп вже приписав собі цю "перемогу".

"Відколи я обійняв свою посаду, я був дуже жорстким з комерційною авіацією", - написав він на своїй сторінці в Twitter вчора, похвалившись, що нібито завдяки йому у небі 2017-й був "найкращим і найбезпечнішим" роком.

The Economist підкреслює, що Трамп ніяк не може приписати собі цю "заслугу". Оскільки жоден реактивний авіалайнер американських компаній не зазнавав смертельної аварії з 2009 року. А він тоді ще не був президентом.