UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Росія в обхід санкцій імпортує чіпи в довоєнних темпах, як їй це вдалося?

Видання пише, що Москві в цьому дуже допомагають Китай і Туреччина.

США винайшли мікрочіпи і пригрозили санкціями всім, хто буде продавати їх Росії. Втім, деякі публічно доступні дані і нещодавні витоки документів свідчать, що ці технології продовжують текти на російську територію. В центрі цієї торгівлі стоїть Китай, а також кілька інших країн-посередників, таких як Туреччина.

Про це пише Wall Street Journal, додаючи, що адаптивність глобальних торговельних мереж у відповідь на запровадження санкцій і мит - це не новина. Іншим прикладом може послужити глобальний енергетичний ринок, який з надзвичайною швидкістю адаптувався до рішення Заходу позбутися російських енергоносіїв. Але потік напівпровідників, на яких працює як побутова, так і військова техніка, в Росію став особливо серйозною проблемою.

Одна з ключових причин полягає в тому, що Китай, який відмовився приєднуватися до західних санкцій проти РФ, стоїть в самому центрі глобальної торгівлі чіпами. Країна стала світовою фабрикою побутової електроніки і найбільшим глобальним імпортером чіпів, а також великим виробником чіпів низького класу. Публічно доступна експортна статистика Китаю не містить вичерпної інформації про закордонних ділових партнерів.

Читайте також: Росія шукає чіпи для війни з Україною: зріс експорт побутової техніки з ЕС до країн-сусідів РФ

Втім, публічні дані говорять про те, що певна кількість напівпровідникових пристроїв, наприклад, продовжує доставлятися в Росію. Однак, немає інформації про те, хто їх продав і чи йдеться про підсанкційні речі. Це сильно ускладнює придушення потоку напівпровідників з Китаю в Росію напряму або через треті країни, де їх «перепаковують», видаючи за нові товари. Це важко зробити без припинення експорту чіпів в Китай, поставивши під удар світове виробництво електроніки.

«Відомо те, що після обвалу на початку 2022 року після запровадження американських санкцій російський імпорт напівпровідників сильно відновився. І китайські компанії зіграли ключову роль. Витік російських митних записів свідчить, що російський імпорт чіпів і пов’язаних з ними компонентів у кінці 2022 року наближався до довоєнних показників. І більше половини з них прибули з Китаю. А публічно доступні дані китайської митниці говорять, що постачання інтегральних схем в Росію сягнули 179 мільйонів доларів у 2022 році, хоча в 2021 році становили всього 74 мільйони», - пише видання.

Чіпи і пов’язані з ними компоненти з Китаю з’являються в інших цікавих місцях. Китайські дані митниці свідчать, що експорт певних напівпровідників в Туреччину включно з базовими елементами електроніки, такими як діоди і транзистори, теж подвоївся в 2022 році. Загальний експорт таких напівпровідників з Китаю зріс на 36%. Турецький експорт аналогічних напівпровідників в Росію зріс з 79 тисяч доларів в 2021 році до 3,2 мільйонів у 2022-му, про що свідчать дані ООН. І Туреччина, яка відмовилася підтримувати американські і європейські санкції проти Росії, стала головним експортером електроніки в РФ. Згідно з даними ООН, в 2022 році турецький загальний експорт електротехніки і електроніки в Росію більш ніж подвоївся і становив 559 мільйонів доларів.

Читайте також: Іноземні компанії продовжують виробляти чипи для ГЛОНАСС, через яку РФ наводить ракети на Україну – ГУР

Wall Street Journal пише, що чиновники Мінфіну США відвідали Туреччину і кілька інших країн Близького Сходу включно з Оманом і ОАЕ на початку лютого, намагаючись закрити російські мережі закупок. Турецький міністр закордонних справ 20 лютого заявив, що його країна не експортує електроніку, яка використовується в оборонній промисловості РФ.

Згортання продажів і постачання найсучасніших чіпів в Китай і Росію - це одна справа. Але, як країни Заходу виявили, спроба придушити найбільш базові товари, такі як напівпровідники, - це щось зовсім інше. Особливо в ситуації, коли найбільша торговельна країна світу скептично ставиться до західного санкційного режиму.